U Trebinju protest upozorenja boračke populacije. Uputili su zahtjeve vlastima, u kojima traže da borci budu ispoštovani prema zakonu, te da demobilizirani borci i djeca poginulih boraca budu zaposleni. Proteste trebinjske boračke organizacije, podržali su i borci iz regije.

[embedded content]

U Republici Srpskoj na Zavodu za zapošljavanje još uvijek se nalazi 11 hiljada nezaposlenih boraca, oko 1500 djece poginulih boraaca koji nemaju posao.Borci zahtjevaju da se oni zaposle.

Goran Šehovac, predsjednik Skupštine “Ilidžanski borac” Istočno Sarajevo

Ako nema para u RS, nema ni zašta, nema ni za borce,. Mislim da para ima da nas vlast, visoka politika, neću imenovati nikoga, za mene su svi isti ,zato što moraju da iznađu sredstva, para ima, dadnu pare za razne gluposti, a nemaju pare da zaposle borce.

Borci traže od predstavnika vlasti da se borački i invalidksi dodaci povećaju i da se redovno isplaćuju. Traže da boračke organizacije budu udruženja od posebnog značaja, ali i vanrednu sjednicu NS RS.

Dejan Bodiroga, predsjednik Boračke organizacije Grada Trebinja

Tražimo da se sazove ta tematska vanredna skupština Republike Srpske jer vidimo da se saziva svako malo iz raznih razloga, pa može da se jednom sazove zbog rješavanja boračkih pitanja.

Slobodan Ilić, koordinator boračkih organizacija Istočne Hercegovine

I po meni je farsa da se pozivaju na zapošljavanje borci koji imaju 50 ili 60 godina. Zato smo mi jednoglasno donijeli zaključlak da se svim demobilisanim borcima, pogotovu nezaposlenim, obezbijedi mjesečni borački dodatak.

Borci zahtijevaju da se do 21. septembra riješe svi zahtjevi boračke populacije, ili će doći do masovnih protesta.

Goran Šehovac, predsjednik Skupštine “Ilidžanski borac” Istočno Sarajevo

Ovo je zadnji trenutak ,ja vam garantujem glavom, nemoj da misle da lažemo, izaćemo na ulice. Kakvi ćeprotesti biti ,to će zavisti od NS RS i Vlade RS kako i na koji način će usvojiti ove zaključke što smo mi donijeli ovdje

Poseban osvrt je na tzv “Stvaraoce RS”, gdje borci traže da se, po njima, ta sramna odluka o plaćanju političara za vrijeme rata, odmah ukine. Neki političari su već povukli svoje potpise sa ugovora da se isplati 15 miliona maraka poslanicima prvog saziva NSRS.

bhrt.ba