Dana 30. 07. 2020. godine, s početkom u 13 sati u ulici 21. novembar, ispred zgrade Opštine Jezero, Jezero, opština Jezero organizuje prikazivanje prijenosa uživo lansiranja rovera na Mars, te program za najmlađe pod nazivom “Šarena ulica”, gdje će djeca imati priliku da ulicu iscrtaju motivima vezanim za lansiranje.

Kao što je već poznato, krater na Marsu dobio je ime po opštini Jezero, što je posebno dospjelo u centar pažnje javnosti kada je upravo taj krater odabran za lokaciju misije Mars 2020 koju provodi NASA. U periodu od 30. jula 2020. godine do 15. avgusta 2020. godine, biće lansiran rover Perseverance (Upornost, prim. prev.) čiji zadatak je da istraži i prikupi dokaze o životu na krateru.

Slijetanje rovera na tlo kratera predviđeno je za februar 2021. godine, te povratak na Zemlju nakon dužeg perioda. Lansiranje počinje u Vazduhoplovnoj stanici Cape Canaveral, Florida 30. jula 2020. godine u 7.50 sati po lokalnom vremenu, odnosno 13.50 sati po našem vremenu, a prenos i sve informacije mogu da se prate putem ovog linka.

-U skladu s ovim događajima, opština Jezero preduzima određene aktivnosti vezane za promociju naše opštine. Jedna od njih je priprema i objavljivanje kratkih promotivnih video zapisa. Već smo pripremili i objavili video zapis s najmlađim stanovnicima opštine, rekla je Sneđana Ružičić.

Sonda NASA sleće na Mars, opština Jezero u fokusu svjetske javnosti

Sonda NASA sleće na Mars, opština Jezero u fokusu svjetske javnosti

Posted by JAJCE ONLINE on Srijeda, 29. July 2020.

 

(Jajce Online)