Izložbom fotografija i narodne nošnje „Omaž Vlatku Juriću“ u organizaciji KUD-a „Jajce“ danas je otvoren festival “Dani Vlatka Jurića”.

Na ovogodišnjem, četvrtom po redu festivalu koji se održava u okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa, izostat će sadržaji koji su prethodnih godina krasili ovaj događaj različitosti kulturne baštine.

Ipak, sa željom da sačuva sjećanja na vrsnog koreografa, Jajčanina Vlatka Jurića, čovjeka koji je svojim nesebičnim zalaganjem prenio na mnoge generacije ljubav prema bosansko-hercegovačkoj tradiciji i folkloru, Kulturno umjetničko društvo „Jajce“ pripremilo je sadržaje primjerene propisanim mjerama zaštite.

Izložba fotografija i narodne nošnje „Omaž Vlatku Juriću“ postavljena je prostorijama Društva u Ulici Sv. Luke. U okviru ovogodišnjeg Festivala biće organizirani Dani narodnog stvaralaštva u okviru kojih će u dane 20. i 23. jula od 11 do 14 sati u prostorijama Etno radionice KUD-a „Jajce“ biti upriličene radionice vezenja za početnike i prodajna izložba i prezentacija tehnika narodnog veza i tkanja.

Za 25. juli na platou ispred Katakombi t se druženje bivših članova KUD-a “29. novembar –Elektrobosna“, a 27. jula Društvo organizuje druženje s građanima u okviru Dana otvorenih vrata.

Čuvar jajačke tradicije

Vlatko Jurić je bio jedan od tri najbolja koreografa u bivšoj Jugoslaviji. Završio je školu folklora u Puli 1968. godine, koju je pohađao 9 godina. Sa svojim stečenim znanjem napravio 14 koreografija u kojima je koristio i predmete koje je skupljao na terenu.

ikada nije htio da radi u jednonacionalnom folkloru jer su za njega svi ljudi bili isti i jer je za njega tradicija svih ovdašnjih naroda bila blago koje je trebalo čuvati. Nadao se da će jednog dana zaigrati zajedničko kolo i uvijek je govorio: „Kultura naroda je kultura koja živi u narodu i nije narod koji nema svoje kulture“.

 

 

(Jajce Online/Općina Jajce)