12 i pet, već odavno je princip po kojem bh. političari u konačnici, ipak, donesu njima pomirljiva rješenja. Sačuvati ili zauzeti fotelje čini se njihovom primarnom motivacijom. Raspliće li se Gordijev čvor nakon najave dijela opozicije da neće sjediti skrštenih ruku dok vladajući pokušavaju spriječiti održavanje izbora?

[embedded content]

Na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini prethodnih godina mijenjala su se ista lica, uz stalne prekompozicije vlasti i spajanja nekada nespojivih političkih opcija. No, uglavnom su ignorirani protesti i nezadovoljstvo inih obespravljenih građana. Blokade su u kontinuitetu bile dio političkog igrokaza, pa nije novina ni zastoj u vezi sa usvajanjem budžeta. Opozicioni lideri u Federaciji BiH ne isključuju mogućnost protesta ako se spriječi održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Kakav je odjek ove najave u javnosti?

Dosta mi je ulice više, samo treba sjesti i dogovoriti…Evo imate u Srbiji , imali smo i ovdje, paljenje Skupštine , neredi, šta smo postigli s tim, ništa….

Ja smatram da bi se trebali dogovoriti, da ne dižu tenziju… Ako se ne mogne dogovoriti jedini je to način….

To nije rješenje nikakvo, jer protesti mogu biti u Sarajevu, ali neće biti u Banjaluci, ako budu u Banjaluci, neće u Sarajevu, ako budu u Sa, neće biti u Mostaru. Prema tome , ti nacionalisti su fino podijelili ovo ovdje našeg malo jada.

Mali je ovo uzorak anketiranih građana, čije se mišljenje dijelom podudara i sa promišljanjima anallitičara. Skepticizam kod pojedinih budi i to što smo već vidjeli neke od opozicionara u ulozi vlasti. No, poziv opozicije pojedini gledaju i kroz prizmu mogućnosti vraćanja donošenja odluka unutar političkih institucija.

HUSEIN ORUČEVIĆ, politolog

Vrlo je jasno da trojka koja vlada u BiH već jako dugo i koja je uzela sebi za pravo da uzme sve političke odluke u svoje ruke, dogovara se u kafanam i dogovara se van institucija u kojima bi trebali da sjede….Opozicija s te strane čeka u tim institucijama da se ova trojka dogovori što i kako i što dalje sa BiH uglavnom van tih institucija

ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ, urednik portala ”BUKA”

Opozicija treba da bude u permanentnom protestu, a ne da ih najavljuje, i ja lično pošto sam skeptik prema ovdašnjim partijama koje su u vlasti jednako sam skeptik prema opoziciji koja tako traljavo radi svoj posao.

Jedan od naših sagovornika apostrofira to što su u kratkom roku od istupa opozicije na sjednici Vijeća ministara BiH već danas usvojena neka od pitanja koja su samo dan ranije bila sporna. Ovaj efekat najave same mogućnosti protesta na vladajuće stranke tumači sljedećom procjenom.

ŽARKO PAPIĆ, politički analitičar

Narod je bijesan i zbog socijalne situacije, uznemiren je i uplašen zbog korone, veoma jasno vidi kako se ne reaguje na pravi način, plaši se jeseni i socijalnih posljedica….Ovdje je jako dobro u toj najavi što bi političke partije bile organizatori pa bi oni bili odgovorni da ne dopuste da proteste preuzmu ili apstraktni huligani ili konkretnije desničarske organizacije što se desilo u Beogradu.

Opozicionari ne dvoje da bi se u slučaju protesta obavezno poštivale sve preporučene higijensko- epidemioloških mjere. No, nakon pokretanja prekršajnog postupka protiv predsjednika Platforme za progres zbog održavanja mirne protestne šetnje, pitanje je koliko epidemiološka situacija može promijeniti plan opozicije?

bhrt.ba