U nedjelju, 12. srpnja 2020. godine, zaista je bilo svečano u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Dobretićima, gdje je na svečanom misnom slavlju jednom prvo pričesniku podijeljen sakramenat svete Pričesti Franji Pilić, što je za njega, uz prvo krštenje, drugu ispovijed, dosad jedan od najvažnijih događaja u njegovom kršćanskom i vjerskom životu.

Podsjetimo da je naš Franjo peto dijete svojih sretnih roditelja, mame Mare i tate Gorana Pilić, zvanog ,,Šojke” koji je umirovljeni branitelj i vrijedni radnik , koji nije pomišljao da napusti rodni kraj i sa svojom obitelji žive u najmlađem i najvišem (1290 n/m) Pougarskom selu Pavlovićima zajedno sa svojom sekom Ivanom i braćom Ivanom, Josipom, i malom Frankom u kojem ima najviše djece i mladih obitelji u cijelom Pougarju.

Samoj, svečanosti slavlja prve svete Pričesti, prethodile su prethodne pripreme i slavlje svete Ispovijedi, to jest sakramentom kojim su njegovi roditelji i sam prvo pričesnik prethodno „očistili“ svoja srca i duše, te se pripremili za primanje Tijela Kristova.

Za ovaj svečani dan i ljepotu misnog slavlja, posebno se dobro pripremio naš župnik fra Juro Tokalić, koji je tijekom cijele godine i kroz školski vjeronauk vidjelo se dobro pripremao Franju, a samoj ljepoti i današnjoj svečanosti za vrijeme sv. Mise, doprinijela su i druga djeca iz Pavlovića, među kojima njegov brat Josip i sam prvo pričesnik i njegovi roditelji, svojim prekrasnim pjevanjem, recitacijama i misnim čitanjima, kao i zaslužnim darivanjima našeg svećenika.

Središnje, Misno slavlje, na kojem je naš prvo pričesnik primio sakramenat Prve svete pričesti, sasvim prikladno propovijedao je župnik, a Liturgijska čitanja pročitali su Franjini roditelji Goran i Marija, dok je sam prvopričesnik i ostala djeca uz časne sestre Tihoslavu i Radmilu prikladnim pjesmama dodatno uljepšali misno slavlje.

Nakon propovijedi, uslijedila je obnova krsnih obećanja i molitva vjernika, a potom je slijedila sama sveta pričest. Zaista je bilo lijepo vidjeti, kako su sva nazočna djeca njih desetak uz prvopričesnika sudjelovala u misnom slavlju čitajući, pjevajući i recitacijama, koje je na kraju i sam župnik pohvalio i slatkišima nagradio.

Na kraju mise fra. Juro je još jednom čestitao prvopričesniku i njegovim roditeljima, te se zahvalio sestrama Radmili Ilinović i Tihoslavi Bliznac na predanosti i radu, te svim župljanima koji su na bilo koji način pomogli da sve bude lijepo i ovako svečano.

Nakon mise slijedilo je zajedničko fotografiranje i kratko druženje s prvopričesnikom, te nastavak druženja ispred crkve uz čašicu razgovora, nastavilo se kod kuće za obiteljskim stolom i običajno u najvećem pougarskom okupljalištu kod naše vrijedne Goce u kafebaru Dobreta s rodbinom, susjedima, kumovima i prijateljima.

A kako je danas bilo stvarno lijepo i posebno svečano kao da je pričešćeno stotinjak djece u pougarskoj župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog, pogledajte u fotogaleriji, za koju molim za strpljenje i svaki Božji blagoslov našem jednom, ali vrijednom prvopričesniku Franji, njegovim roditeljima i svim župljanima našeg lijepog Pougarja.

 

 

(Pougarci i prijatelji)