Kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje danas će biti obilježena 28. godišnjica stradanja 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Sase i Zalazje, kao i bratunačkim Biljača i Zagoni.

Tim povodom biće služen parastos i položeno cvijeće, ali uz poštivanje epidemioloških mjera. Parastos će biti služen i žrtvama iz ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine.

Parastos na Zalazju zakazan je za 12.30 časova.

Osim 69 ubijenih, tog Petrovdana 1992. godine nestale su i 22 osobe, od kojih deset još nije pronađeno, a gubi im se trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Tijela drugih deset nestalih Srba slučajno su pronađena i ekshumirana 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Posmrtni ostaci tih deset stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

U Srebrenici će biti služena sveta liturgija u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, a članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i zainteresovane delegacije posjetiće mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće za pokoj duša nastradalih.

Današnjim pomenom biće završen program tradicionalne memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije “Petrovdanski dani”, koja se organizuje u znak sjećanja na poginule Srbe.

bhrt.ba