Memorijalni centar Srebrenica posvetio je današnji dan podizanju svijesti o važnosti traganja za nestalim osobama u genocidu u Srebrenici, ali i važnosti podrške ICMP-u i razvoju nauke u pravcu identifikacije i pronalaska nestalih osoba.

Memorijalni centar je, zajedno sa jordanskom kraljicom Noor, komesarkom Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), poslao zajedničku poruku.

“U proteklih 20 godina, radeći s Međunarodnom komisijom za nestale osobe, imala sam privilegiju da svjedočim, volim i divim se svojim sestrama iz Srebrenice. Vašoj hrabrosti, predanosti, suosjećanju i nepokolebljivosti pred ogromnim pritiscima. U našem radu s vama i drugima na pronalasku i identifikaciji žrtava iz Srebrenice, zajedno smo otvorili put da se počinitelji suoče s pravdom. Rad naše komisije doprinio je dugoj i detaljnoj istrazi koja je omogućila izvan svake sumnje utvrditi činjenice o genocidu“, poručila je jordanska kraljica Noor u svojoj poruci.

Do danas je ICMP pomogao Bosni i Hercegovini pronaći 75 posto od oko 30.000 nestalih, uključujući skoro 7.000 od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici. ICMP-ovi naučni podaci, uključujući i evidencije o analizi DNK, prihvaćeni su kao dokazni materijal u suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i sudovima u BiH.

“Od vas smo naučili mnogo i to nam omogućava da pomognemo drugima širom svijeta koji su žrtve prisilnih nestanaka. U Siriji, Iraku, Kolumbiji i drugdje porodice nestalih u vama pronalaze inspiraciju i hrabrost“, napomenula je Noor.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, ukazao je na važnost rada ICMP-a.

“Postoji jasna veza između onoga što radi ICMP i onoga što je presuđeno u Hagu te, konačno, naše mogućnosti i privilegije da svoje najmilije ukopamo pod nišanima s njihovim imenima i prezimena. Zbog toga, moramo zajedno podizati svijest o važnosti traganja za nestalim, ne samo ovdje kod nas, već i na drugim mjestima gdje su se dogodili ratni zločini i masovna ubistva. Naše naučene lekcije moramo iskoristiti da pomognemo drugom, i to je važna poruka koju Memorijalni centar želi poslati ovom prilikom“, zaključio je Suljagić.

bhrt.ba