Ispred Centralnog spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Jajce jutros su ispraćeni učesnici 16. biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica.

Domaćin boravka na kraju prve etape bila je Općina Jajce u saradnji s velikim brojem udruženja.

Više od 50 biciklista, učesnika maratona pozdravio je načelnik općine Jajce Edin Hozan, odajući zahvalnost svim učesnicima u ovoj humanoj misiji uz želju za uspješan put i sretan dolazak na konačno odredište.

Na gostoprimstvu, u ime učesnika, zahvalio je predsjednik Kluba ekstremnih sportova „Limit“ Ermin Lipovača, naglašavajući da i na ovaj način, suosjećajući s patnjom i bolom preživjelih Srebreničana, učesnici biciklističkog maratona odaju počast svim žrtvama genocida u BiH, s naglaskom na Srebrenicu, noseći parolu tokom cijele trase: „Da se nikad ne zaboravi i nikad ne ponovi“.

Današnja druga etapa vozi se iz Jajca preko Donjeg Vakufa, Bugojna, Novog Travnika, Kaknja i Visokog do Sarajeva do Sarajeva u dužini od 158 kilometara.

 

Podsjećamo, sinoć su biciklisti su jučer dočekani u Gradskoj sportskoj dvorani, a domaćini su im bili članovi Asocijacije mladih SDA Jajce.

Sutra stižu u Srebrenicu

Podsjećamo, Klub ekstremnih sportova “Limit” iz Bihaća četrnaesti put organizira biciklistički maraton Bihać – Srebrenica. I ove godine bihaćkim biciklistima pridružili su biciklisti iz drugih gradova BiH. Većina ih dolazi iz biciklističkih klubova, a ima i onih koji individualno učestvuju u maratonu dugom oko 500 kilometara.

Zajedno s biciklistima, put Srebrenice krenuli su i maratonci koji će trkačkim maratonom dati svoj doprinos obilježavanju tužne godišnjice stradanja stanovnika Podrinja u tadašnjoj “Zaštićenoj zoni” Ujedinjenih naroda.

Dolazak učesnika maratona u Memorijalni centar Potočari predviđen je 10. jula, između 18 i 19 sati.

 

(Jajce Online)