Korona virus ovih dana je glavna tema kako u BiH, tako i u svijetu. U iščekivanju vakcine epidemiolozi i medicinski stručnjaci savjetuju i preporučuju da se, do daljnjeg, mora naučiti živjeti sa virusom.

Život mora ići dalje, a najefikasniji lijek za sveprisutnu napetost i stres je dobar odmor. Ljetna sezona je već počela, na probleme sa zatvarenjem granica ne možemo utjecati, pa je sada idealan trenutak da se afirmiše domaći turizam, prekrasne destinacije i lokaliteti za koje mnogi građani možda i ne znaju da se nalaze u njihovoj zemlji, kao ni kakva im se ponuda nudi. A itekako se ima šta i vidjeti, i doživjeti i iskusiti.

Na tragu toga, pokrenuta je i sjajna turistilčka inicijativa „Odmori u BiH“, a sklopu njene promocije je tokom jučerašnjeg dana organizovan i “Desant na Jajce”.

Riječ je dobrom koncertu ispod spektakularnog vodopada u Jajcu, osvijetljenog za ovu priliku u raznim bojama. Vodopad ukrašava sam centar grada, što čini ovo mjesto jedinstvenim u svijetu. Na platou ispod Plivskog vodopada publiku su svojim nastupima prodrmale grupe „Zoster“ i „Poćko & New Primitives Songs“. Nakon mjeseci zabrana i restrikcija, posjetioci nisu krili oduševljenje dobrom svirkom.

Zbog pandemije, koncertu je prisustvovalo samo 300 posjetitelja, kojima se na ulazu morala mjeriti tjelesna temperatura, ali je bio i veliki broj onih koji su sa okolnih vidikovaca oko vodopada uživali u muzici i hitovima ovih bendova.

Inicijativa „Odmori u BiH“ osmišljena je da bude svojevrsna „prva pomoć“ turističkom sektoru Bosne i Hercegovine, teško pogođenom ekonomskim posljedicama pandemije Covid-19. Koncert je bio veličanstven i dojmljiv. Sve je proteklo u najboljem redu, a prisutni su sa osmjehom i puni impresija dočekali kraj.

Publika je imala priliku uživati u nastupima dva popularna benda , koji se nisu štedjeli da svojom muzikom naprave nezaboravnu atmosferu.

Vođa grupe Zoster Mario Knezović Mare za portal Startbih.ba je kratko prokomentarisao kako se zaželio svirke uživo pred publikom, a da se u Jajcu osjeća fantastično nakon ovog zastoja u radu i životu izazvanim Covidom-19. Grupa je, kako Mare voli reći, nastala kao „posljedica pada imuniteta društva“ i s ciljem ukazivanja na probleme upravo kroz muziku. Svima, pa i onima koji inače nisu upoznati sa radom ove grupe, dobro je poznata njihova pjesma „Ko je jamio jamio“ objavljena na drugom albumu, a koja oslikava stvarnost i jad našeg društva kazao nam je Mare.

Inicijativa za „Odmori u BiH“ ide dalje u druge bh gradove.

 

 

(Jajce Online)