Prema ulazu zgrade Narodne skupštine Srbije u Beogradu poletjele su kamenice, baklje i boce, a policija demonstrantima uzvraća pendrecima i suzavcima. Demonstracije su uslijedile nakon najave predsjednika Vučića da se uvode nove restriktivne mjere zbog koronavirusa.

Na ulicama su zapaljeni i kontejneri, a demonstracije su se raširile po ulicama oko zgrade Skupštine, a neki su krenuli i ka zgradi RTS-a.

Oko 23:20 dogodio najsilovitiji pokušaj upada u zgradu Skupštine. Tada su policajci gađani kamenicama i drugim predmetima, a stigao je odgovor pendrecima i suzavcima. Ranije je tokom noći bilo nekoliko pokušaja koji su osujećeni.

Nakon toga veliki broj demonstranata se razbježao oko zgrade s obzirom da je policija ispaljivala suzavce na sve grupe koje su pokušavale izvršiti napad.

Na ulicama se vide demonstranti krvavih glava, a policija pokušava i uhapsiti one koji su bili u prvim redovima protesta. Demonstracije su se proširile po okolnim ulicama i parkovima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da će država i sve njene institucije zaštititi pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji.

Odjekuje parole protiv predsjednika Vučića i aktuelne vlasti Srbije.

Reporteri Blica javljaju da je grupa demonstranata nakratko ušla u hol Doma Narodne Skupštine na čelu sa samostalnim poslanikom Srđanom Nogom.

Hiljade demonstranata nalazi se ispred zgrade i potiskuju pripadnike policije. Očekuje se da na ulice stignu jače policijske snage.

Hiljade građana su izašle na ulice glavnog grada nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić saopćio kako se zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom od petka u Beogradu ponovo uvodi policijski sat.

To je izazvalo ogorčenje građana s obzirom da su do održavanja izbora mjere bile ukinute, a nakon što je Vučićev SNS osvojio vlast ponovo se uvode restriktivne mjere.

Protest je počeo večeras u 20 sati, a među okupljenima su članovi organizacije “1 od 5 miliona”, kao i članovi inicijative “Ne davimo Beograd” te opozicioni političari i obični građani.

Okupljeni zvižde, lupaju u šerpe, skandiraju “Kosovo je srce Srbije”, “Vučiću lopove”, “Hajmo, hajde svi u napad”… Nekoliko demonstranata je bacalo baklje prema policiji, a mnogi koriste pištaljke.

(klix)