Članovi Asocijacije mladih OO SDA Jajce večeras su dočekali pred sportskom dvoranom na Barama učesnike biciklističkog ultra maratona od Bihaća do Srebrenice koji na taj način odaju počast i pamte žrtve genocida počinjenog u tzv. zaštićenoj zoni Srebrenica u periodu od 06. do 17. jula 1995.godine.

Ovogodišnji ultra maraton Bihać – Srebrenica je specifičan zbog pandemije Covid19 tako da je broj učesnika simboličan i njihov cilj jeste samo da se tradicija odavanja počasti žrtvama genocida ne prekine.

Sutra u 8 sati ispred džamije Esme sultanije ispratit ćemo bicikliste prema njihovom cilju i zaželiti im sretan put, poručuju iz Asocijacije mladih SDA Jajce.

-U prethodnim godinama nas je znalo biti i više od 400, međutim zbog mjera i preporuka ponašanja uslijed pandemije koronavirusa, ove godine smo bili prinuđeni značajno smanjiti broj učesnika. Bez obzira na sve, kao i svake godine idemo prema Potočarima gdje ćemo odati poštovanje nevinim stradalnicima genocida. Osim biciklista iz Bihaća i Unsko-sanskog kantona, tu je i nekolicina učesnika iz drugih bosanskohercegovačkih gradova – rekao je jedan od organizatora maratona Ermin Lipović iz Kluba ekstremnih sportova “Limit”.

Prema Srebrenici s Gradskog trga u Bihaću krenulo je i 20 ultramaratonaca, koji će štafetno – bez pauziranja, trčati do Potočara.

-Ovo je 11. ultramaraton Bihać – Srebrenica, a i ove godine ćemo kroz BiH pronijeti poruku mira i tolerancije. Mi jednostavno na ovaj način odajemo poštovanje žrtvama genocida, te podsjećamo da se takvo nešto nikada ne bi smjelo ponoviti. Imali smo najavu dolaska većeg broja atletičara i naših prijatelja iz dijaspore, međutim morali smo se prilagoditi novonastalim okolnostima – riječi su ultramaratonca Jasmina Halilagića iz Bihaća.

Posted by Mumin Keljalić on Srijeda, 8. July 2020.

 

(Jajce Online)