Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PSBiH) razmatraće na današnjoj sjednici zahtjev Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po hitnom postupku.

Predsjedništvo je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа ovu gоdinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu na stranici 11 – Parlamentarna skupština BiH – Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000,00 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na stranici 9. član 6. Zakona o Budžetu na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta, saopćeno je tada iz Predsjedništva BiH.

Priјеdlоg zakona о Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. dоstаvljen je Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа usvајаnjе po hitnoj proceduri.

Predsjedništvo je ovlastilo ministra finansija i trezora da u Parlamentarnoj skupštini BiH, u ime Predsjedništva, izvještava o Prijedlogu budžeta zа 2020. gоdinu.

Zamjenica Predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto jučer je kazala da će poslanici te stranke predložiti da se budžet razmatra po redovnom postupku, dodajući da je “Predsjedništvo BiH prekršilo Zakon o finansiranju, Zakon o proračunu, jer nisu smjeli dirati, intervenirati u ono što nije nadležnost Predsjedništva BiH kao predlagatelja”.

Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je jučer novinarima da treba požuriti s usvajanjem budžeta kako bi se stekli uslovi za održavanje Lokalnih izbora.

Predstavnički dom bi trebalo da razmatra i zahtjev poslanika Nikole Lovrinovića, Predraga Kožula, Borjane Krišto, Darijane Filipović, Mije Matanovića, Adila Osmanovića, Safeta Softića, Alme Čolo, Šemsudina Dedića, Halida Genjca, Nermina Mandre, Šemsudina Mehmedovića, Edina Mušića i Denisa Zvizdića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Enver Bijedić, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a koji su predložili poslanici Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije, jedna je od predloženih tačaka dnevnog reda.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je prihvatila principe tog zakona.

Između ostalog, na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač poslanica Aida Baručija, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije, kao i Prijedlog amandmana 2 na Ustav BiH, predlagača poslanika Predraga Kojovića, Mirjane Marinković-Lepić, Aide Baručije i Damira Arnauta, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije.

bhrt.ba