Na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske danas nije podržan veto Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine RS kojima se, između ostalog, odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) izglasao 20. maja.

To pitanje ide na odlučivanje u Ustavni sud RS, koji treba da donese konačnu odluke o tome da li se skupštinski zaključci odnose na vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo je ranije pitanje zaštite vitalnog nacionalng interesa na zaključke Narodne skupštine RS kojima se odbacuje Rezolucija Predstavničkog doma o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta.

Opozicione srpske stranke i bošnjački poslanici iz koalicije “Zajedno za BiH” nisu prisustvovali glasanju o zaključcima u Parlamentu RS.

U zaključcima koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i poslaničke grupe Nezavisni poslanici, između ostalog, navodi se da Rezolucija ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS.

“Konstatujemo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu”, kaže se u zaključcima za koje su glasala 52 poslanika.

Poslanicima vladajuće većine bio je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije.

Narodna skupština poziva sve u BiH da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada, navodi se, između ostalog, u usvojenim zaključcima Narodne skupštine RS.

bhrt.ba