Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prema nalogu Tužiteljstva BiH, uspjeli su otkriti zbog čega je vlasnik „Srebrene maline“ Fikret Hodžić, koji je jedan od aktera afere „Respiratori“, s privatnog računa, nekoliko dana nakon uplate 10,5 milijuna KM, podigao 100.000 maraka, piše Dnevni avaz.

Hodžića Tužiteljstvo istražuje zbog afere koja se odnosi na nabavku i uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH, a pokrenuta je i financijska istraga koja još traje, uz angažiranje vještaka.

Pripadnici SIPA-e, u prisutnosti tužitelja i istražitelja Tužiteljstva BiH, podsjećamo, boravili su nedavno u prostorijama tvrtke „Srebrena malina“ u Srebrenici kako bi provjerili sve navode o novčanim transakcijama.

No, kako doznaje Avaz, a što je istraga navodno i utvrdila, Hodžić je 100.000 KM podigao kako bi platio otkup maline od proizvodača. To je dokumentirala njegova obrana u Sudu BiH, tvrdeći kako je riječ o poslovnim obvezama.

Osim toga, kako je navodno utvrđeno, 100.000 KM koje je podigao su bila njegova dobit i njima je mogao raspolagati. Većina novca, gotovo 80 posto, od 100.000 KM je i pronađena. Ovime pada teza da je Hodžić navodno novac podigao da plati sudionicima, točnije osobama koje su dogovarale nabavku respiratora.

Nedugo zatim blokiran je račun s novcem od uplate za respiratore, ali je Hodžić imao pravo raspolagati s dobiti. Te navode je iznio i Sudu i SIPA-i. Kasnije je izravno Kinezima uplatio novac za respiratore, iznos od 7,6 milijuna KM, ali, kako piše Avaz, preko jedne banke u Beču, u Austriji.

On je, prema dogovoru s Federalnom upravom civilne zaštite, na 10,5 milijuna KM dogovorio proviziju od 3 do 5 posto. Prema toj računici, uz sve troškove, Hodžiću je trebalo ostati 300.000 KM. Ali, s obzirom na istragu, troškove skladištenja, plaćanje PDV-a, upitno je hoće li mu ostati i 100.000 KM.

Osim Hodžića, u ovoj aferi za sada su osumnjičeni i Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove.

Tužiteljstvo BiH ih sumnjiči za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, među kojima je i pranje novca. No, istraga je proširena na više osoba.

(Srednjabosna.com)