Umjesto u Melburnu 15. marta, sezona Formule 1 počinje danas u Austriji (15.10 sati).

Umjesto u Melburnu 15. marta, sezona Formule 1 počinje danas u Austriji (15.10 sati).

Pandemija korona virusa odgodila je takmičenje na gotovo četiri mjeseca, a na prvoj utrci na stazi u Spilbergu neće biti navijača.

Utrka će se održati uz stroge zdravstvene i sigurnosne mjere. Štoviše, na korona virus testirana su ukupno 4032 vozača, članova timova i ostalih zaposlenika i nitko nije pozitivan. Osim toga na stazi i izvan nje neće biti druženja, a vozači će novinarske konferencije održati putem videolinka.

Ovo je sezona u kojoj Britanac Lewis Hamilton u svom Mercedesu brani titulu i pokušat će osvojiti sedmi naslov svjetskog prvaka, čime bi se izjednačio s rekorderom Michaelom Schumacherom.

“Pripremamo se na najbolji mogući način za ono što će biti najteža sezona koju su imali u Formuli 1”, rekao je Hamilton za Sky Sports.

Njemu će najveći konkurent ponovo biti Nijemac Sebastian Vettel, koji krajem ove sezone napušta Ferrari i želi otići zapamćen.

Na prva tri treninga uoči utrke najbrži je bio Lewis Hamilton, a onda se na kvalifikacijama dogodilo malo iznenađenje te je pobijedio njegov timski kolega Valtteri Bottas koji će tako startati prvi. Veliko razočaranje bio je Ferrari. Sebastian Vettel osvojio je tek 11. startnu poziciju.

KOMENTARI

Scsport.ba