Kada je turistička ponuda Bugojna u pitanju, malo čime bi se mogli pohvaliti strancima i prolaznicima.

Najpopularniji portal za putovanja i turističke destinacije jeste TripAdvisor i kada na google ukucate Bugojno turizam, prvo će vam iskočiti ponuda pomenutog portala za Bugojno.

Kada otvorite, ovaj portal vam od turističkih atrakcija ne nudi ništa u Bugojnu, najbliža preporuka u Bugojnu je Kupres koji nudi puno toga, od ljetnog biciklizma do zimskog skijanja.

Bugojanske vlasti se godinama nisu trudile doprinijeti razvoju turizma u Bugojnu i kako privući turiste u Bugojno jer je veliki priliv novca u pitanju ako uzmemo u obzir da u Srednjobosanskom kantonu najviše turista, a pogotovo iz arapskih zemalja, dođe u Travnik, Donji Vakuf i Jajce i uživaju u blagodatima prirode a usput ostave velike novce koji znače za opštinu i njene stanovnike.

Ono što bi Bugojno jedino moglo izdvojiti kao mjesto gdje turisti dolaze, jeste Rostovo, dok druge lokacije i atrakcije nisu posjećene, gotovo, nikako od strane turista a puno je zelenila i prirodnih ljepota koje bi se mogle iskoristiti za posjete drugih zemalja.

Bugojno također nema muzej koji bi imao šta pokazati i prikazati od davnina pa sve do novijih vremena. Bugojanac Dragan Mučibabić je jedan od najvećih kolekcionara u BiH koji svoje eksponate, njih preko 30.000, nažalost, mora držati u podrumu jer niko od vladajućih nije zainteresovan za otvaranje muzeja u Bugojnu koji bi bio razlog više da turisti posjete našu općinu.

Prostor oko Titove vile na Gorici propada, a ima prelijepi pogled na Bugojno što bi se moglo iskoristiti za turističku atrakciju koju bi rijetko ko imao.

Pored noćnog života, ima li Bugojno još išta ponuditi turistima i prolaznicima? Mnogobrojne ruševine još uvijek ruše ugled Bugojna, kao i ona na Obješenici gdje je trebala biti Plava bolnica a nalazi se na najprometnijem dijelu Bugojna.

 

 

(bugojno-danas.info)