Emitovanje Buka podkasta i intervjua o izborima u Hrvatskoj počelo je sinoć razgovorom sa Zoranom Šprajcom, jednim od najboljh voditelja u Hrvatskoj koga je uvijek zadovoljstvo gledati u RTL direktu.

Pričali smo u Novinarskom domu o stanju u medijima, novinarstvu, rekao nam je da ima tu sreću da radi svoj posao kako želi i hoće, bez pritisaka, ali da je to sa druge strane mnogo više posla u odnosu na rad u medijima gdje plata stiže redovno, trudio se ili ne, međutim rekao je kako sa te strane shvata novinare koji biraju takvu vrstu (ne)angažovanosti.

Razgovor smo započeli sa kampanjom u Hrvatskoj, odnosno koliko je ona bila zanimljiva!

Šprajc: Ova kampanja je jednako zanimljiva kao i u Srbiji. Dosadna je! Što znači da u Hrvatskoj ne možeze napraviti zanimljivu kampanju ni kada je razultat neizvjesan. Logično je zašto je dosadna u Srbiji, jer je tamo sve unaprijed odlučeno. Ali, nije logično zašto je ovdje dosadna. A dosadna je zato što nema mašte, kada govorimo o samoj kampanji, spotovima, porukama, vizualima… Boje se iskoračiti iz tih nekih mainstream poruka. I spotovi HDZ-a i Restart koalicije imaju i ribar, pekar, lekar, apotekar… kalsika, samo što HDZ u pravom planu ističe Plenkovića, a u Restartu se svi moraju vidjeti, da se neko ne bi uvrijedio. Škoro i njegova kampnja je jednako dosadana, sa porukama domovina Hrvatska… Nešto malo Milorad Pupovac se na svoj račun zafrkava, ali nejmu je lako on ima siguran mandat.

Trifunović: Kome je više pomogla situacija sa pandemijom, poziciji ili opoziciji?

Šprajc: Pa nije pomogkla nikome jer ne bi tu bilo velikih skupova i ovako i onako. Jednostavno doba velikih skupova, mitinga je prošlo. Zanimalnje koje uopće kod ljudi probuđuje ta politička estrada je iz godine u godinu sve manje i to pokazuje izlaznost iz godine u godinu. Vidjećemo koliko će se ova situacija sa pandemijom odraziti na izlaznost. A to onda može ići u prilog jednima ili drugima. Zanimljivo je da su u domovina za starije i nemoćne uglavnom glasači ili HDZ-a ili SDP-a. Tamo će biti problema sa organizacijom glasanja, ako da bi se moglo dogoditi da manja izlaznost ovaj put ne odgovara HDZ-u, nego da možda na taj način neke druge manje stranke, lijeve stranke, osobito zelena koalicija dobiju nešto više nego što smo očekivali.

Pogledajte cijeli intervju:

(Buka)