Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović glasao je u Mostaru na izborima za hrvatski sabor. Čović je glasao na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Petra Bakule.

Iskoristio je pravo glasa i kako kaže dao je podršku onim snagama koje znaju šta je dobro za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i od kojih može pomoći na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Kaže da je dosadašnja saradnja bila dobra, ali da može biti i puno bolja.

“Mi moramo znati složenost odnosa u BiH i da 25 godina nakon Dejtona još nije riješeno mnogo toga, rijetki iz vana to mogu razumjeti. Jedni od onih koji nas razumiju su sadašnja Vlada Hrvatske i premijer Andrej Plenković. On dobro razumije da BiH nije bilo kakva država, ona je nastala i ustav je Aneks 4 Dejtona i jednostavno bez potpune jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, legitimnih izbora i predstavljanja konstitutivnih naroda teško da možemo napraviti iskorak i posvetiti se normalnim životnim temama”, kazao je Čović.

Komentirao je i otvaranje granica Hrvatske uoči izbora.

“Svi Hrvati su glasači kao i drugi. Bh. Hrvati nikad nisu presudili izbore u Hrvatskoj. Mi danas šaljemo poruku da smo dio jednog prostora i da koristimo svoje pravo. Pozivam sve u BiH da u ova dva dana izađu na 45 glasačkih mjesta i pokažu interes za život u BiH i dešavanja u Republici Hrvatskoj. A odlučiti sigurno nećemo. Tri mandata su simbolična s aspekta participiranja u Saboru Republike Hrvatske”, kazao je Čović.

 

 

(Klix)