Središnje izborno povjerenstvo BiH kontinuirano, od početka 2020. godine, apelira i poziva nadležne donositelje odluka u BiH da se u zakonom utvrđenom roku osiguraju financijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora 2020. godine – priopćeno je iz te instiutucije.

U priopćenju se navodi kako je nepoštivanje roka utvrđenog Izbornim zakonom BiH koji se odnosi na osiguranje financijskih sredstava za izbore dovelo do odgađanja održavanja Lokalnih izbora sa 4. listopada na 15. studeni ove godine.

Dodaje se kako je situacija i sada nepromijenjena. Financijska sredstva još uvijek nisu osigurana.

Iz SIP-a upozoravaju da je realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH, i ranije utvrđenim Operativnim planom provedbe izbornih radnji, dovedena u pitanje. Jedna od tih aktivnosti je izlaganje privremenih biračkih popisa i to u razdoblju od 18. srpnja do 17. kolovoza ove godine.

– Tisje kanprivremenih biračkih popisa, a zatim njihovo pakiranje i distribucija trebalo je da počne sutra, 4. srpnja, ali zbog činjenice da financijska sredstva nisu osigurana ta aktivnost neće biti realizirana na vrijeme. Eventualno skraćivanje razdoblja u kojem će javnost imati uvid u privremeni birački popis može utjecati na točnost, ažurnost i ukupni integritet biračkog popisa – navodi se u priopćenju.

Na ovaj način SIP BiH informira javnost „da je situacija alarmantna i kako je ozbiljno ugrožen izborni proces u BiH“.

– Pozivamo još jednom nadležne organe vlasti u BiH da osiguraju financijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora u BiH – priopćeno je iz SIP-a BiH.

(Srednjabosna.com)