Novi carinski terminali i most preko rijeke Save u izgradnji  locirani su u Čatrnji kod Bosanske Gradiške.

U Čatrnji se gradi i obilaznica oko grada, a oko obilaznice na obje strane se parcelizira zemljište za izgradnju poslovnih kapaciteta. Jedan mali projekt okupio je Čatrnjane i dao im novi impuls. Riječ je o opremanju prostorija Fudbalskog kluba „Biseri“ i izgradnji društvenog doma.

U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ za opremanje klupskih prostorija i društvenog doma do sada je uloženo oko stotinu hiljada maraka. Potpomogla je Gradska uprava sa 350.000 KM.

Ristić: Prepoznat aktivizam FOTO: AVAZ

Menadžerica društvenog centra Nataša Ristić rekla je da je Čatrnja jedna od šest mjesnih zajednica s prostora grada koje učestvuju u projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ i da su, zahvaljujući tome, uspjeli osigurati sredstva i za izletište „Naša Jablanica“.

– Veoma smo zahvalni što su gradske vlasti prepoznale naš aktivizam i što su nastavile da ulažu u našu Čatrnju. Veoma je važno da ovaj stadion svakodnevno okuplja na desetine djece – rekla je Ristić.

Gradnja društvenog doma - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Gradnja društvenog doma FOTO: AVAZ

U Čatrnji je rekonstruirana i dionica magistralnog puta koja vodi ka autoputu i novim carinskim terminalima, a u toku je i izgradnja nove fabričke hale u kojoj će se proizvoditi precizni elektronski sklopovi.

Predviđa se da će Čatrnja za godinu-dvije postati važno industrijsko jezgro u Bosanskoj Gradišci.

Čatrnja je od davnina multietničko naselje u kojem, osim Srba i Bošnjaka, žive i Hrvati, Poljaci i pripadnici drugih nacionalnih manjina.

 

 

(avaz/B.Grgić)