Predstava koja je prva probila pandemijsko zatišje kulturne scene grada Jajca, „Duša ciganska“ je odigrana u prostorijama muzeja AVNOJ-a. Riječ je o predstavi koju su osmislili mladi Omladinskog centra Jajce, sekcija amaterskog teatra “Citadela” pod vodstvom koordinatorice Amele Halabe.

Satirično-humorističnu predstavu koja govori o sudbini dvojice Roma kroz prizmu realnosti današnjice, teške ekonomske situacije koja vodi u poroke kocke, popratilo je preko sedamdeset Jajčana i Jajčanki, koliko su kapaciteti sale AVNOJ-a dozvoljavali, a uz poštovanje propisane distance zbog pandemije Covid 19.

 

Mlada glumačka ekipa koju su sačinjavali: Sadin Glamočić, Muhamed Mujić, Almir Buljubašić, Ajla Madžo, Ena Nešust, Almir Krak, a od kojih je većini ovo bio prvi javni nastup ove vrste, dala je svoj maksimum i ostavila dušu na sceni, a koliko se sama ekipa zbližila i postala jedno tokom mjeseci pripreme ovog pozorišnog komada prisutni su mogli vidjeti nakon završetka djela kada su svi uz pjesmu i tortu iznenadili svoju koordinatoricu Amelu Halabu rođendanskom čestitkom.

Ova mlada ekipa dokazala je da Jajce ima i obilan glumački potencijal koji grad mora prepoznati i podržati, a kao prijestolnica Pozorišnih/kazališnih igara to im je i dužnost.

 

 

(COD Jajce)