Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je sa Miralemom Pjanićem i čestitao mu na transferu karijere.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je sa Miralemom Pjanićem i čestitao mu na transferu karijere.

Naš najbolji veznjak od sljedeće sezone će zaigrati na stadionu Camp Nou za slavnu Bacelonu.

Pjanić, koji je prethodno igrao za Romu, Lyon i Metz, Juventus napušta nakon 171 utakmice u kojima je dao 22 gola.

Tako je Miralem Pjanić nakon Mehe Kodre postao drugi bh. fudbaler koji će zaigrati za čuvenu Barcu.

Gradonačelnik Skaka je ovom prilikom informisao Pjanića da su Sarajevo i Barcelona zvanično gradovi pobratimi od 2000. godine.

Međutim, jedna posebna emocija i povezanost između dva grada uspostavljena je još ranije, prvenstveno zahvaljujući nesebičnoj podršci i pomoći Barcelone Sarajevu i njegovim stanovnicima za vrijeme agresije i opsade.

Vlada i narod Barcelone su ostavili upečatljiv trag u obnovi i razvoju bh. prijestolnice. Pomogli su sanaciju kuća, vrtića, osnovnih škola, domova zdravlja, stipendiranje naše djece… U znak zahvalnosti jedan trg u obnovljenom naselju Mojmilo nosi naziv Trg Barcelona.

Sarajevo nije zaboravilo ni svoje velike prijatelje – Olimpijska dvorana Zetra nazvana je po Juanu Antoniju Samaranchu, a Juan Maria Tintore, koji nas je nažalost napustio u februaru ove godine, svojim ličnim zalaganjem i velikom ljubavlju prema našem gradu, učinio je mnogo na obnovi tenisa u Sarajevu.

Podrška Grada Barcelone nastavljena je i danas kroz razmjenu studenata, saradnju sportskih klubova, turizam i eko-turizam, te projekat Ambasade lokalne demokratije a koji se odnosi na pomoć ženama i djeci, žrtvama nasilja.

KOMENTARI

Scsport.ba