Propali su svi pokušaji da se održi funkcionisanje Srednje medicinske škole u ovkiru Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“ u Bihaću.

[embedded content]

Problem finansiranja ove škole traje već godinama a Banjolučka biskupija je donijela odluku o zatvaranju Srednje medicinske škole Katoličkog školskog centra u Bihaću, zbog teške finansijske situacije, jer su prethodne tri godine sami morali finansirati rad ove srednjoškolske ustanove. Šta će biti sa 88 učenika ove škole te kakva je sudbina profesora?

Posljednji pokušaj spašavanja Srednje medicinske škole u Katoličkom školskom centru. Roditelji učenika su se sastali sa rukovodstvom škole kako bi razmatrali mogućnost nastavka fukncionisanja škole uz plaćanje školarine.

AMELA ŠIMIĆ, roditelj

Da KŠC ostane u gradu pošto je mnogo obećanja bilo da će se ovo financirati iz budžeta da će i grad Bihać pomoći da se sačuva ova ustanova, ali evo mi ćemo se roditelji potruditi da ostane.

AIDA MUJČIĆ, roditelj

Žalosno je što djeca moraju na ovakav način da završavaju svoje školovanje. On želi da ostane ovdje, on je birao ovu školu a ja kao roditelj želim da ga usmjerim da ima budućnost i da ostane ovdje.

Ovdje međutim, kakva je za sada situacija, učenici neće ostati. Naime, nije bilo dovoljno zainteresiranih roditelja koji su bili spremni plaćati školarinu u iznosu od oko 200 maraka mjesečno. Danas nam je iz Katoličkog školskog centra potvrđeno da je osnivač donio konačno odluku o prestanku rada srednje medicinske škole.

BORIS LJEVAK, direktor katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“ Bihać

Uz pomoć partnera, prijatelja širom svijeta koji su ulagali ovdje taj period u protekle 3 godine smo uspjeli nekako izorganizirati. Mi smo sad stali pred zid i osnivač više ne može preuzeti potpuno financiranje ove škole i mi smo primorani ići u likvidaciju ove škole.

Zašto je došlo do ovoga, ko je odgovoran i šta će biti sa djecom? Pitanja je mnogo, a odgovora malo. Jedni tvrde jedno, drugi drugo. U najkraćem, srednja medicinska škola u KŠC-u koja djeluje od 2013.godine ima problem sa financiranjem. Vlasti u Unsko-sanskom kantonu su dali saglasnost za otvaranje samo gimnazije a za srednju medicinsku školu javni interes nikad nisu proglasili. U prethodne tri godine rad ove ustanove je u potpunosti financirala Banjolučka biskupija koja je sada dospjela u tešku financijsku situaciju. Iz KŠC su poslali inicijativu Skupštini USK za proglašenje javnog interesa s kojim bi vlasti u USK sufinancirali rad škole. Međutim na Skupštini nije bilo dovoljno ruku za izglasavanje javnog interesa.

RAZIM HALKIĆ, dopredsjedavajući Skupštine USK

Sad je to na ministarstvu odnosno na Vladi, oni trebaju vidjeti šta s tim dalje i ponovo nam uputiti u proceduru. To čim dođe meni ja ću to proslijediti na Skupštinu. Da li je to ponovo jedna vrta odluka o proglašenju javnog interesa ili određivanju nekakvih drugih procedura i koraka ja tačno ne mogu govoriti.

I na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH vođena je rasprava o delegatskoj inicijativi Zlatka Miletića da se hitno izdvoje finansijska sredstva za rješavanje statusa i problema funkcioniranja ove škole. Međutim, inicijativa je većinom glasova odbijena.

ZLATKO MILETIĆ, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Potez koji se desio u prethodnom periodu a to je ona famozna proslava BHANSA-e gdje je potrošeno više od 350 hiljada maraka. Ako Vijeće ministara potroši za takvu proslavu toliki novac, istim tim novcem ovu školu bi mogli financirati dvije godine. S moralnog i etičkog aspekta je to sramota.

Za sutra je najavljen još jedan sastanak između resornog ministra i rukovodstva škole. U ovom trenutku je neizvjesno gdje će učenici nastaviti školovanje a još je neizvijesnija sudbina profesora u Srednjoj medicinskoj školi Katoličkog školskog centra.

bhrt.ba