Na prijedlog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Republički štab za vanredne situacije danas je od 1. jula naložio prestanak rada republičkih objekata za izolaciju karantinskog tipa.

U pitanju su karantini u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske na lokaciji – stara pulmologija, Bolnici “Srbija”, Istočno Sarajevo, na lokaciji-stara pulmologija, te domovi učenika u Bijeljini, Trebinju i Doboju.

“Republički štab zadužio je koordinatore za zdravstvena pitanja u navedenim objektima da do 1. jula obave pregled lica koja se nalaze u izolaciji u navedenim objektima i u zavisnosti od medicinskog nalaza Higijensko – epidemiološkim službama nadležnih domova zdravlja dostave informacije i preporuče da se lica bez simptoma i sa blažim simptomima upute u kućnu izolaciju, a lica sa srednje teškim i teškim simptomima upute na bolničko liječenje”, saopšteno je iz Vlade RS

HES službe nadležnih domova zdravlja zadužene su da od 30. juna lica sa testom pozitivnim na SARS-CoV-2 koja su bez simptoma i sa blažim simptomima upućuju u kućnu izolaciju, a lica sa srednje teškim i teškim simptomima upućuju na bolničko liječenje.

“HES službe domova zdravlja zadužene su da, ukoliko lica zaražena virusom SARS-CoV-2 nemaju uslova za obavljanje kućne izolacije prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, u saradnji sa lokalnim kriznim štabovima obezbjede izolaciju za ista”, stoji u saopštenju.

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o potrebi nabavke testova za RT-PCR aparat za dokazivanje SARS-CoV-2

“Republički štab za vanredne situacije je saglasan da se izvrši nabavka 25.000 komada testova za RT-PCR aparat za dokazivanje SARS-CoV-2, za potrebe zdravstvenih i drugih ustanova u RS-u”, navodi se u saopštenju i dodaje da je za realizaciju ovog zaključka nadležan Institut.

Štab je donio i Zaključak o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje “SARS-CoV-2” javnim bolničkim ustanovama, te prihvatio Informaciju o potrebi donacije direktnih antigenskih testova za dokazivanje “SARS-CoV-2” javnim zdravstvenim ustanovama.

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o izmjeni Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u RS-u.

“Izmjenom ovog zaključka, do 6. jula godine zabranjuju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista osim za sljedeće sportove bez prisustva publike: atletika, biciklizam, bodibilding, vazduhoplovstvo, kajak, kanu i rafting, stoni tenis, streljaštvo, tenis, auto-moto sport, gimnastika, planinarstvo, badminton, veslanje, sportovi podvodnih aktivnosti, sportski ribolov, konjički sport, streličarstvo, golf, dizanje tegova, jedrenje i triatlon”, navodi se u saopštenju iz Vlade RS.

bhrt.ba