Parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 5. srpnja, a u inozemstvu, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u subotu, 4. i u nedjelju, 5. srpnja.

U Hrvatski sabor bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u R. Hrvatskoj, tri zastupnika biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Hrvati u Bosni i Hercegovini koji nemaju prebivalište u R. Hrvatskoj, glasuju u 11. izbornoj jedinici koju čini cijela dijaspora. Biračka mjesta bit će u Vitezu, Sarajevu, Livnu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci.

Liste za 11. izbornu jedinicu predali su, između ostalih, HDZ (nositeljica liste Zdenka Bušić), neovisni kandidat Željko Glasnović (ujedno nositelj liste) i Most nezavisnih lista – HRS (nositelj Slaven Raguž).

Na listi Hrvatske demokratske zajednice je i naša sugrađanka Julija Jakešević, dipl. politolog, vijećnica HDZ-a BiH u Općinskom vijeću Jajce i tajnica Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača“ Jajce.

 

 

(Volimjajce.com)