Pored rada s djecom, rukovodstvo i treneri KK “Vodopad iz Jajca, prije tri godine inicirali su ideju o rekonstrukciji košarkaških terena u gradu te zajedno sa Općinom Jajce i prijateljima kluba veoma uspješno su završili rekonstrukciju dva vanjska terena, jedan na Barama i drugi kod Srednje škole “Nikola Šop”, piše Jajce Online.

Nakon što su se realizirali ovi projekti uslijedila je rekonstrukcija igrališta u Divičanima, Vincu te planirali su rekonstrukciju malog igrališta na Gornjim Barama za koje je urađeno idejno rješenje kojeg je izradila “Vista design Jajce” u vlasništvu Amele Iskrić Hadžić, dipl. inžinjer arhritekture.

Projektom je predvidjela dvije cjeline, koje se nalaze po nivoima izdiferencirana igrališta za djecu od 1 do 5 godina, zatim za malo veću djecu od 5 do 10 godina (plavi nivo s toboganima) pa onda basket igralište okruženo tribinama.

Osim toga projektom je planirana i izgradnja teretane na otvorenom, a sve je prožeto šetnicama.

Kako nam je rekla ratila Amela Iskrić Hadžić, dipl.ing.arhitekture, ona je pratila postojeću topografiju i morfologiju terena (prirodni pad) tako te je jasno izdiferencirala sadržaje prema različitim uzrastima.

Najmanju djecu je izdvojila na gornji najviši nivo, zaštićenu od buke i udaraca loptom, dok su malo veća djeca u toj plavoj zoni. Pošto nema bas puno prostora, uspjela je smjestiti igralište za basket, pa je predvidjela i reflektore za noćne turnire i sl. Boje terena je prilagodila logu od KK “Vodopad”, dok je maksimalno zadržala postojeće zelenilo na lokaciji.

Kako smo saznali, potrebna su minimalna sredstva kako bi stanovnici ovog dijela grada mogli uživati na ovim terenima veći dio godine. Hoće li doći do realizacije projekta kojeg je inicirao KK” Vodopad” zavisi od općinskih organa i ostalih privrednih subjekata!?

Osim uređenje u ambijentalnom smislu, realizacija ovog projekta doprinio bi razvoju, ali i promovisanju sporta u našem gradu

 

 

(Jajce Online)