Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu održavaju se 39 godina i najstariji su teatarski festival u našoj zemlji, a uživale su veliki ugled i u bivšoj državi te postale jedan od najznačajnijih festivala na ovim prostorima, piše Jajce Online.

Press konferencija za novinare održat će se u utorak, 9. juna 2020. godine, s početkom u 11 sati u salonu Doma kulture Jajce.

Na press konferenciji novinarima će se obratiti Edin Hozan, načelnik Općine Jajce i predsjednik Vijeća igara, Smiljka Brtan, ravnateljica Doma kulture Jajce te Tina Laco, selektorica 39. Pozorišnih/kazališnih igara BiH koja je objelodaniti koje je predstave odabrala.

Iako je bilo upitno održavanje Pozorišnih/kazališnih igara BiH zbog koronavirusa, Jajce će ipak biti domaćin smotri najboljih ostvarenja u protekloj sezoni u profesionalnim pozorištima BiH.

Podjećamo, stručni žiri u sastavu Hasija Borić kao predsjednica, te članovi Ljubica Ostojić i Tina Laco za najbolju predstavu na prošlogodišnjem festivalu u izabrali su „Karolina Nojber” u režiji Kokana Mladenovića, Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Od šest predstava koje su bile uvrštene u takmičarski programu, dvije je režirao Kokan Mladenović, kojem je pripala i nagrada za najbolju režiju predstave „Sjećaš li se Doli Bel” i „Karolina Nojber”.

Nagrada za najboljeg mladog glumca pripala je Davoru Goluboviću za lik Dine Zolja u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel.”

Za najbolji dramski tekst suvremenoga autora pripala je Dariju Bevandi za tekst „Pink Moon”, dok je nagradu za najbolju dramaturgiju dobio je Kemal Bašić za predstavu „Posljednja ljubav Hasana Kaimije.”

Najbolja predstava u cjelini po izboru žirija publike bila je proglašena „Sjećaš li se Doli Bel”.

 

 

(Jajce Online)