Centralna manifestacija obilježavanja stradanja Bošnjaka s područja općine Travnik u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, ove godine će se u Velikoj Bukovici, mjestu blizu Travnika, 04. juna obilježiti uz poštivanje svih propisanih mjera nadležnih organa uslijed sprečavanja širenja koronavirusa.
Prošlogodišnji predsjednik OO manifestacije, Munir Karić kazao je da boračka udruženja u saradnji s Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, travničkim mjesnim zajednicama i javnim ustanovama i ove godine imaju namjeru ukazati na ogroman značaj podsjećanja na stradanje Bošnjaka s područja travničkog kraja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

-Ovo je također,prilika da odamo počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države Bosne i Hercegovine, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata.

U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije predviđeno je klanjanje podne-namaza, Hatma-dova, te polaganje cvijeća na spomen-obilježju u velikoj Bukovici.

Kako je rečeno, travničke brigade Armije RBiH dale su nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH, prilikom čega je svoj život dalo 529 pripadnika Armije RBiH iz općine Travnik i 49 civila, dok se 602 pripadnika nalazi na evidenciji ratnih vojnih invalida
Također, naglašeno je da će manifestaciji zbog trenutnog preventivnog epidemiološkog stanja prisustvovati samo pozvani gosti.

 

 

 

(Jajce Online)