BESTSELLER „ZVIJEZDE NA KAPIJI“ PUTUJE U MUZEJ BB KINGA (USA)

U toku ove godine knjiga putuje širom Evrope na njemačkom i engleskom jeziku u milionskim tiražima!

Ovih dana nakon višemjesečnih priprema iz štampe izlazi knjiga „ZVIJEZDE NA KAPIJI“ čiji je autor Zijad Žuna, poznati jajački novinar i publicista. Ako se po jutru dan poznaje, ovaj životni projekt autora je i prije oficijelne promocije postao bestseller svjetskih razmjera, što potvrđuje činjenica da je trenutna potražnja za knjigom 20 puta veća od planiranog tiraža.

Prvi tiraž knjige Zijad Žuna je poklonio najpoznatijim zvijezdama svjetske muzičke scene koje je intervjuisao tokom svoje bogate karijere novinara i pisca. Ovaj gest autor objašnjava kao svoju moralnu obavezu prema muzičkim ikonama s kojima je pričao o njihovim karijerama, usponima, padovima, alkoholu, drogi, životnim dramama i planovima.

Ovdje, svakako, valja imati na umu da su mnoge muzičke zvijezde s kojima je Zijad Žuna razgovarao „face to face“ popularnije od predsjednika mnogih država u svijetu! Osim toga, oko sto primjeraka knjige biće isporučeno u muzej najvećeg muzičara svijeta, kralja bluesa, pokojnog BB Kinga u Indianapolis (USA).

S ovom muzičkom gromadom, Zijad Žuna je razgovarao prilikom njegovog oproštajnog koncerta u Areni u Hamburgu, gdje je još bilo preko 150 novinara, nazdravljao s viskijem, kao da se znaju godinama, a BB King ga je tokom razgovora koji je trajao oko 40-ak minuta držao očinski za ruku.

Kada mu je Zijad rekao da ima namjeru pisati knjigu o muzičkim legendama, veliki BB King mu je odgovorio: „Piši, biće to bestseller“. S ove vremenske distance slobodno možemo potvrditi da su se proročanske riječi legendarnog BB Kinga, koji je na muzičkoj sceni bio preko 70 godina i ostvarile, jer se radi o unikatnoj knjizi koja je po svom sadržaju jedina takva u svijetu.

U njoj je svoje mjesto našlo preko 100 najvećih planetarnih muzičkih zvijezda, preko 200 njihovih mini-priča izvučenih iz više od 300 intervjua. Tu je preko 300 ekskluzivnih fotografija i sjajan dizajn Ise Šarića, koji je jedan od najvećih dizajnerskih stručnjaka na Balkanu. Sve ovo prate vrhunski urađene recenzije.

Autor je imao tu čast i privilegiju da bude na rođendanu Ringo Stara, bubnjara čuvene grupe „Beatles“, te je sa istim šetao po Hamburgu. Legendarni bubnjar mu je tada rekao da su članovi ove grupe svirali u ovom njemačkom gradu gotovo dvije godine i da je grupa, upravo, u Hamburgu dobila naziv „Beatles“.

Zijad Žuna je uradio posljednje fotografije Whitney Houston i zabilježio zadnje riječi neposredno pred njen nesretni kraj života. Tokom višegodišnjeg rada i intervjua s mega-zvijezdama koje su obilježile čitavu historiju svjetske muzičke scene, kako sam autor knjige kaže, bilo je i nemoralnih ponuda, razgovora u privatnoj sobi, pijanih i drogiranih sagovornika, vulgarnosti…

Posljednja fotografija Whitney Houston

Prema zacrtanim planovima u toku ove godine, knjiga bi se trebala pojaviti u prodaji na njemačkom i engleskom jeziku za probirljivo evropsko tržište, a konačni cilj je tržište SAD. Promocija knjige na našem jeziku, ali i na engleskom i njemačkom biće održana u Hamburgu.

Ovom prilikom navešćemo samo neke od naslova svjetskog bestsellera „ZVIJEZDE NA KAPIJI“: Gordon Matthew Thomas Sumner (Sting): LINIJA MUZIKE I ŽENE!, Jan Gilan (Deep Purple): OBIČNI LJUDI SU MOJI PRIJATELJI!, Albert Lee: GOSPODIN SA „NAJBRŽOM GITAROM“, SUZE ALBERTA LEE, BB King: KONCERTI ZA ZATVORENIKE, Jenifer Lopez: TIJELO IZ SNOVA!, Phil Colins: NE SVIRAM VIŠE BUBNJEVE!, Bryan Adams: GITARA I FOTO-APARAT!, Enrique Iglesias: PORODICA JE MOJ ŽIVOT!, Svjetski kralj bluesa BB King (R.I.P.) i gitara Lucille: LUCILLE JE BILA NEPOZNATA ŽENA!, Stiv Moors: PILOT U KULTNOJ GRUPI!, Jimmie Vaughan: ZLATO I ČIZME, Francis Dominic Nicholas Michael Rosi (Status Quo): U TOALETU SAM NAPRAVIO NAJVEĆI HIT?, i brojni drugi naslovi koji se nalaze u knjizi „ZVIJEZDE NA KAPIJI“.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Kako nam je u razgovoru rekao Zijad Žuna, osim bestsellera „ZVIJEZDE NA KAPIJI“ vrlo brzo kreće u realizaciju tri nova projekta.

Naime, radi se o snimanju dugometražnog muzičkog dokumentarnog filma koji će se zvati kao i knjiga „ZVIJEZDE NA KAPIJI“, jer je za proteklih 30-godina novinarskog rada autor snimio oko 150 sati tonskog materijala koji je uredno arhiviran, te dosta video-materijala sa koncerata i prilikom obavljanja intervjua sa zvijezdama svjetske muzičke scene.

Radnja filma, čiji scenario potpisuje Zijad Žuna, počinje sa kadrovima iz Jajca, gdje autor šeta između jajačkih kapija, kao i podsjećanjem na dječaka koji je „sakupljao siću da bi kupio gramofonske ploče svojih muzičkih idola“.

Nakon toga počinju se redati muzičke zvijezde, njihovi životi, slava, sjaj, droga i sve ono što do sada niko nije objavio. Osim dugometražnog filma, u planu je štampanje dvije nedovršene knjige -100 najvećih balkanskih folk-zvijezda i 100 najvećih balkanskih zabavnjaka. U obje knjige biće objavljeno oko 1.000 ekskluzivnih fotografija, koje do sada nisu objavljene!

I pored narušenog zdravstvenog stanja, Zijad je pun vedrine, optimizma i vjere da će sutra biti bolje. Podatak da je knjigu „ZVIJEZDE NA KAPIJI“ počeo pisati u šok-sobi, nakon veoma komplikovane operacije na otvorenom srcu koja je trajala 11 sati, govori o kakvoj se ličnosti radi.

Kako sam kaže, veliku podršku u svomu ovome pruža mu njegova supruga Bernisa, te djeca Vedran i Djana za koje „vrijedi živjeti“ . Sretno, Zijade!

U ovom legendarnom blues i rock klubu u Hamburgu biće promocije knjige.

 

 

(Jajce Online/Džemal Sefer)