Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija smatra opasnim i potpuno neprimjerenim pritiske SDA na pravosudni sistem u aferi “Respiratori” i poziva političke predstavnike te stranke da prestanu sa takvim atacima na Tužilaštvo BiH.

“Očigledno je da se radi o pokušaju političke opstrukcije krivične istrage i prejudiciranja njenog ishoda, te pokušaja da se pod političkim pritiskom izdejstvuju odgovarajuće odluke pravosudnih institucija”, rekao je Tegeltija povodom izjava i saopštenja visokih predstavnika SDA i te stranke koje se odnose na rad Tužilaštva BiH u predmetu “Respiratori”.

Tegeltija je pozvao sve predstavnike političkih partija da se uzdrže izjava kojima se, kako je naveo, ozbiljno narušavaju osnovni postulati demokratske podjele vlasti, vladavina prava i demokratija, uopšte.

“Bez namjere da na bilo koji način prejudiciram ishod istrage i krivičnog postupka, poštujući presumpciju nevinosti koja se odnosi na svakog građanina BiH bez obzira kakvu funkciju obavljao, moram da istaknem da svjedočimo flagrantnom, teškom i opasnom političkom pritisku na pravosudni sistem”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da se to posebno odnosi na rad Tužilaštva BiH, kako pritisku na rad glavnog tužioca tako i na rad postupajućih tužilaca u pojedinačnom tužilačkom predmetu.

Očito je, smatra Tegeltija, da su glavni i postupajući tužilac u ovom krivičnom predmetu izloženi “dosad nezabilježenom intenzitetu političkog pritiska, omalovažavanja i čak proglašavanja državnim neprijateljima zato što rade svoj posao”.

“Njihov posao je provođenje istrage i utvrđivanje svih relevantnih činjenica i dokaza vezanih za pojedinačni slučaj”, podsjetio je Tegeltija.

Tegeltija je pozvao političke predstavnike SDA da prestanu sa takvim atacima i pritiskom na pravosudni sistem da bi te institucije mogle da rade u normalnoj demokratskoj atmosferi u kojoj postoji podjela vlasti, bez da ih se proglašava neprijateljima države i stavlja meta i etiketa usljed koje može doći i do ugrožavanja njihove lične sigurnosti.

“U jednoj demokratskoj zemlji tužioci ne bi smjeli biti pod ovakvim pritiskom, to je u demokratiji nezamislivo. Sasvim sam siguran da će Tužilaštvo BiH, glavni tužilac i postupajući tužioci profesionalno utvrditi sve činjenice i dokaze vezane za pojedinačni slučaj, te donijeti tužilačku odluku zasnovanu na dokazima koje probave tokom istrage”, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ne smije se dopustiti da tužioci, radeći svoj posao budu stigmatizovani u društvu u kojem žive i da svoj posao rade u uslovima etiketiranja, pritisaka, napada i nesigurnosti.

“To je ambijent u kojem sutra svaka odluka, kakva god da bude, perceptivno u javnosti može biti protumačena kao rezultat pritiska, a ne kao plod rezultata istrage i dokaza, što će dodatno narušiti ionako krhko, kako povjerenje u pravosudni sistem tako i u državu ininstitucije uopšte”, rekao je Tegeltija.

Podsjetimo, Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je smjenu glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić uz ocjenu da je pritvaranje federalnog premijera Fadila Novalića bilo isključivo politički motivisano. Sud BiH odbio je danas prijedlog Tužilaštva da odredi jednomjesečni pritvor federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i direktoru firme “Srebrna malina” Fikretu Hodžiću u aferi “Respiratori”. Određene su im mjere zabrane i sva trojica braniće se sa slobode. Oni se sumnjiče za nelegalnu nabavku respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca.

bhrt.ba