Pita od domaćeg sira, pogača od brašna mljevenog u vodenicama na obali Plive, uštipci, kajmak, svinjsko i jagnjeće pečenje, pastrmka iz čiste planinske rijeke, sokovi od raznog voća i šumskog bilja… samo je dio gastronomske ponude „Domaćinstva na kraju svijeta“.

Ova turističko-ugostiteljska ponuda nalazi se na izvorištu Plive, koje čini nekoliko izvora ispod strmih odsjeka planina Jastrebnjaka i Smiljevca.

Drvene kućice, okružene čistom Plivom i šumskim krajolikom, namjenjene su za smještaj gostiju, kojih je do sada bilo iz cijelog svijeta.

Kompleks je djelo dvadestdvogodišnjeg Nemanje Vasića iz Šipova.

„Godinama se mama bavila turizmom ali nismo mnogo širili posao do prošle godine kad sam ja preuzeo inicijativu. Radom na kruzeru obišao sam brojne destinacije, bio na kraju svijeta i odlučio sam da u svom selu na izvoru Plive napravim „kraj svijeta“. Za sada nudimo smještajni kapacitet do 15 kreveta, domaću hranu i obilaske u prirodi. Sve je isključivo domaće“, priča Nemanja za SeeSrpsku.

Ovaj mladić govori dva strana jezika, engleski i njemački, mnogo je putovao i radio za platu. Život je promjenio dolaskom u svoje rodno selo, pokrenuo posao i odlučio ostati. Za njega je, priča nam, izvorište Plive najljepša tačka na planeti.

(SeeSrpska)