Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić gostovala je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem gdje je rekla da je njega sigurnost ugrožena, nakon današnjih izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, piše “Raport.ba

Hadžifejzović: Kantonalno Tužilaštvo KS je prvo otvorilo slučaj i objavilo da je otvorilo. Šta se desilo? Je li to bila pravna ili politička intervencija da slučaj ode na državno Tužilaštvo?

Tadić: To je pravna intervencija, nema tu političke intervencije. Kantonalno tužilaštvo je otvorilo predmet. Međutim, govorilo se da smo mi preuzeli određenu dokumentaciju, čak je u javnosti bilo govora da je to učinjeno da bi se sačuvala određena dokumentacija i da bi se nanijela, po mom mišljenju, šteta Tužilaštvu BiH. Međutim, u tom spisu koji smo mi preuzeli bila su samo četiri papira.

Hadžifejzović: Koliko se ja sjećam slučaj je bio u Kantonalnom Tužilaštvu KS sedam dana.

Tadić: Da.

Hadžifejzović: I za sedam dana samo četiri papira?

Tadić: Da.

Hadžifejzović: Otkrivate da to Kantonalno baš i nije radilo ozbiljno.

Tadić: U medijima se govorilo da smo mi trebali preuzeti neku ogromnu dokumentaciju, a i tužiteljica je izašla s tim da je otvorila predmet da se ne bi uništili dokazi. Zbog toga vam ovo govorim.

Hadžifejzović: Koliko su ta četiri papira bila bitna?

Tadić: To su neke osnovne stvari i zahtjevi. Ništa posebno.

Hadžifejzović: Dakle njih su trojica osumnjičenih u Tužilaštvu, Novalić, Solak i Hodžić. Da li se večeras odlučuje i šta?

Tadić: Odmah sam nakon preuzimanja predmeta formirala tužilački tim i tužioci su sada u Tužilaštvu BiH i oni rade svoj posao. Ne mogu vam govoriti šta će se dalje dešavati. Što se tiče Zakona o krivičnom postupku, SIPA je imala pravo da ih zadrži 24 sata, Tužilaštvo ima pravo da ih zadrži 24 sata, Sud BiH isto.

Hadžifejzović: Ostat će?

Tadić: Ja o tome ne odlučujem, tužioci odlučuju.

Hadžifejzović: Njih troje, Mirza Hukeljić, Džermin Pašić i Merisa Nurkić imaju pravo da ih zadrže?

Tadić: Jeste.

Hadžifejzović: A Sud BiH?

Tadić: Ja ne bih govorila o ovom slučaju, ali prema proceduri. Ukoliko se podnese zahtjev za određivanje određenih mjera, od onog momenta kada ih preuzme Sud BiH ima pravo da ih zadrži 24 sata.

Hadžifejzović: A Tužilaštvo je donijelo zahtjev za pritvor?

Tadić: Do ovog momenta ne.

Hadžifejzović: A kada podnosite zahtjev?

Tadić: Tužioci rade svoj posao.

Hadžifejzović: Vi ne znate?

Tadić: Kako će dalje biti vidjet ćemo, ja znam, ali nije za javnost i ne mogu govoriti o živom predmetu.

Hadžifejzović: Zašto?

Tadić: Iz jednog razloga, jer još nikakav akt prema Sudu BiH nije otišao iz Tužilaštva.

Hadžifejzović: Je li napisan?

Tadić: Tužilački tim radi svoje stvari, to nije moje, ja sam glavna tužiteljica i ne moram znati.

Hadžifejzović: Koliko ste uključeni direktno uključeni?

Tadić: Ja imam 58 tužitelja, i 250 uposlenika, dva su suspendovana. Od 56 koje imam, jer su dva suspendovana, nije rijetkost da pravimo timove. Ja ne utječem na tužioce kako će raditi, oni rade svoj posao samostalno.

Hadžifejzović: Da li je tačna informacija da je sinoć bilo dileme i svađe između SIPA-e i tužilaca da li da se odredi pritvor Novaliću i da je oko pola dva odlučeno, iako je SIPA-in argument bio da nema toliko dokaza, a tužilaca da ima?

Tadić: Ja to prvi put čujem, ne znam da se uopće o tome razgovaralo. To se ne radi na takav način. Tužioci određuju kako će i šta biti, predlažu Sudu, SIPA radi prema uputama Tužilaštva.

Hadžifejzović: Naši gledaoci sedam dana su glasali ko je kriv, 28 posto odgovora je nalogodavci, 59 posto Fadil Novalić. Ko je nalogodavac?

Tadić: Ja ne znam, ne ulazim u to niti znam.

Hadžifejzović: Imate li sumnju?

Tadić: Ja ne smijem imati sumnje, radim na osnovu činjenica, dokaza i čvrstih argumenata.

Hadžifejzović: A imate li činjenica, dokaza i čvrstih argumenata koje niste iznijeli u javnost ko je nalogodavac?

Tadić: Time se nisam bavila.

Hadžifejzović: Znači imate.

Tadić: Ja se time nisam bavila. To rade tužioci koji se bave predmetom. Ja sam glavna tužiteljica.

Hadžifejzović: SIPA prikuplja dokaze i dostavlja ih. Kako ih još prikupljate? Da li su vam mediji pomogli?

Tadić: Kantonalno tužilaštvo je i otvorilo na osnovu medijskih napisa i jednog portala i to je obavljeno istu noć. Mediji su u ovom slučaju uradili veliku posao, istraživačko novinarstvo je pokazalo puni kapacitet ovaj put.

Hadžifejzović: Hvala vam za novinare, mada mada ste nas trebali i ranije pozorno pratiti, jer je bilo svakojakih afera, imali smo otkrića.

Tadić: Pratim ja redovno, informisana sam dobro, ali saradnja između Tužilaštva i novinara treba da se još poboljša. Mogu se dokazi dostaviti i direktno u Tužilaštvo.

Hadžifejzović: Desilo se nešto što je nevjerovatno, mada to malo ko registruje. Usvojen je godišnji izvještaj Tužilaštva za 2017. i 2018. godinu. To se desilo jučer u Domu naroda, a danas ste vi na meti, politika vas targetira. Bakir Izetbegović nikada nije napisao direktnije pismo niti je ikada bio tako politički ljut i optužio je direktno vas. Privođenje Novalića je ponižavanje, izađite hitno sa dokazima. On je siguran da nema dokaza i da ih neće biti. Rekao je da je to je nastavak udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić. Zašto nisu ispitani Miličević i Pehar i jesu li?

Tadić: Ispitano je više desetina svjedoka.

Hadžifejzović: Danas se saznalo da su prije desetak dana dali iskaz Milićević i Pehar. Očigledno ni politika ne zna koga ste ispitivali jer da zna ne bi vam zamjerala.

Tadić: Inače, posao Tužilaštva i istrage bi trebali biti tajne dok se ne donesu konačne odluke, jer to može izazvati niz reperkusija, ali ovo je slučaj o kojem moramo govoriti u javnosti.

Hadžifejzović: U nastavku teksta govori da ste protiv Bošnjaka. Da li vas vrijeđa ovo, jer je ovo na čisto nacionalnoj osnovi.

Tadić: Kada preuzmete određenu funkciju, a ja sam čitav život bila u Tužilaštvu i obnašala razne dužnosti, bila sam zamjenica glavnog tužioca u Tuzli, pa zamjenica glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH pa sada glavna tužiteljica, morate biti spremni da primite određene kritike javnosti. Meni nisu potrebne ni pohvale ni kritike, Tužiteljstvo radi na osnovu činjenica dokaza i jednako prema svima u ovoj zemlji. Međutim, ja se slažem s vama, ovo je sramotno što je danas izjavio uvaženi gospodin Izetbegović. Ja sam jučer bila na sjednici Doma naroda na kojoj je prisustvovao Izetbegović i mogao mi je, ukoliko je imao određene primjedbe, na rad, nikad se nismo susreli, nikad nismo razgovarali, da porazgovaramo o određenim stvarima.

Međutim, do mog imenovanja, dvije i po godine ja sam bila v. d. glavne tužiteljice, meni je bilo jasno da postoje neke strane koje ne žele da ja budem glavna tužiteljica. I kada sam već imenovana, mislila sam da će ipak shvatiti da sam prava osoba koja će jednako gledati sve građane BiH, a reći ću vam kasnije iz kojih razloga. Nakon toga dešava se da se na određenim kongresima osuđuje moj izbor za glavnu tužiteljicu. I, nakon izvjesnog vremena, kada se ustvari shvatilo kako se radi, jer ja ne znam na osnovu čega je došao na takav zaključak gospodin Izetbegović, da ja radim protiv Bošnjaka, to je direktan pritisak na rad pravosuđa, direktan pritisak na mene kao glavnu tužiteljicu i direktno ugrožavanje moje sigurnosti i sigurnosti moje porodice, što sam već ranije imala. Javnosti je poznao da je moje auto udareno na putu prema kući, da su mi prijetili da će prema meni biti ispaljeni meci.

Moja sigurnost u ovom momentu i nakon današnjeg dana je dodatno pogoršana. A moram reći da imam u užoj i široj porodici višenacionalne članove i to je jedna sramota koja se nanosi cijeloj porodici i mislim čak jedna vrsta klevete.

Hadžifejzović: Ovo pismo Bakira Izetbegovića, koje sam gotovo cijelo pročitao, vi pravno formulišete direktno kao prijetnju?

Tadić: Da, prijetnju i pritisak, i želju da neko dođe umjesto mene na mjesto glavnog tužitelja.

Hadžifejzović: Imena?

Tadić: Ja ne znam stvarno ko bi odgovarao gospodinu Bakiru Izetbegoviću.

Hadžifejzović: Da li u starim slučajevima ima slučajeva protiv Dodika i Čovića, jer vama Izetbegović i politički Bošnjaci zamjeraju da napadate Bošnjake, a da čuvate Dodika i Čovića?

Tadić: Ima prijava i protiv Bakira Izetbegovića.

Hadžifejzović: Ma hajde. Za šta?

Tadić: Neću govoriti o tome. Nisu ti napadi na mene baš toliko slučajno sve ovo vrijeme. Za onu tužbu koja je bila podnijeta u Hag vezano za genocid gdje se zakasnilo sa određenim stvarima. I tu su prijavljeni, čini mi se, sva trojica.

Hadžifejzović: I Čović i Dodik?

Tadić: Da. Njih je prijavilo ih je, čini mi se, Udruženje Murata Tahirovića. U istom su predmetu.

Hadžifejzović: Da su šta?

Tadić: Ne, ne mogu govoriti o tome.