U Jajcu svečano potpisani ugovori o stipendiranju studenata koji su po konkursu Općine Jajce ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2019/2020. godinu.

Svečanost potpisivanja ugovora održana je u drugačijem okruženju. Naime, zbog trenutne situacije uzrokovane korona virusom i poštivanja propisanih mjera zaštite ovogodišnje potpisivanje ugovora organizovano je u tri odvojne grupe i tri različita termina.

Podsjećamo, Općina Jajce već 15-tu godinu iz budžeta izdvaja sredstva za stipendiranje dobrih i uspješnih studenata s područja općine Jajce. Do sada je, u prethodnih 14 godina, z izdvojeno gotovo 2,2 miliona KM.

Pravo na stipendiju po osnovu ocjena ostvarili su i učenici generacije, studenti prve godine, a Općina Jajce posebno je ponosna na studente koji kontinuirano, iz godine u godinu, ostvaruju visok prosjek ocjena.

Uz iskrene čestitke stipendistima i roditeljima studenata, načelnik općine Jajce Edin Hozan, naglasio je da je ovo jedan od važnijih događaja za grad Jajce, jer je obrazovanje i sticanje znanja najvažnije.

Iako su i općinu Jajce zadesile vanredne okolnosti i što se kao lokalna zajednica susrela s teškoćama zbog značajnog pada privrednih aktivnosti na području cijele države, Općina Jajce iznašla je načina i mogućnosti da ovaj program stipendiranja studenata realizuje i ove godine, istakao je Hozan te dodao:

„Smatram da je ovo jedan od važnijih programa koji Općina Jajce realizuje već dugi niz godina. Sretni smo i ponosni što imamo mogućnost da stipendiramo naše studente. Mi smo realno mala općina, ali prednjačimo u broju dodijeljenih stipendija, a Općina Jajce po potpisivanju ugovora, svojim stipendistima isplaćuje u cijelosti ukupan iznos stipendije. Čestitam i vama i vašim roditeljima, to je zajednički uspjeh. Stipendija vam pomaže, ali roditelji su vam glavni oslonac u školovanju. Ja se nadam da ćete po završetku školovanja nastaviti živjeti u vašoj zemlji i dati doprinos i zajednici i roditeljima. Čestitam svima koji su ostvarili pravo na stipendiju sa željom za povratak u naš grad i ostvarivanje jednog drugog prava, jednogodišnjeg volonterskog staža posredstvom Općine Jajce. I to je jedan program Općine Jajce koji se nastavlja gotovo odmah na stipendije, a podrazumijeva finansiranje svih naših studenata koji završe bilo koji fakultet i vrate se u svoju matičnu općinu. Ja želim da vi svoj život posvetite ovom gradu i ovoj našoj zemlji“.

Pravo na stipendiju u iznosu od po 100 KM mjesečno, za deset školskih mjeseci, ostvarilo je, prema konačnoj listi 166 studenata: 54 studenta I godine, 25 studenata II godine, 27 studenata III godine, 36 studenata IV godine, 22 studenta pete godine i 2 studenta VI godine studija.

 

 

(opcina jajce)