Veliki broj jajačkih ugostitelja, konobara, kuhara i ostalih nakon skoro tri mjeseca od početka primjene mjera za sprječavanje širenja epidemije Covid-19 vratilo se na posao.

Iako nemaju dovoljan broj gostiju, kako zbog samih Jajčana koji žive u zemaljama u EU tako i zbog turista koji su spriječeni da posjete kraljevski grad.

Osim toga brojnim ugostiteljima stvorio s problem i zbog rekonstrukcije ulice Hrvoja Vukčića Hrvatinića, ali dobrom koordinacijom s općinskim načelnikom Edinom Hozanom i predsjedateljem OV Jajce Ivom Šimunovićem pronašli su rješenje.

-Ovim putem želimo zahvaliti načelniku općine Hozanu, predsjedavajućem općinskog vijeća Šimunoviću, i vijećnicima koji su imali sluha za ugostitelje koji su se našli u najtežoj situaciji poslije rata. Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti i u vremenima koja su pred nama, rekli su iz Udruge ugostitelja općine Jajce.

Ovom pandemijom pogođeni su i brojne zanatlije te prodavači suvenira, ali i ostale djelatnosti koje su usko vezane za turizam.

Rekordna posjeta

Kraljevski grad Jajce prošle godine je zabilježio rekorde kada je turizam u pitanju. U konačnici, zaključno s 30. septembrom prošle godine u našem gradu je registriran dolazak 122.498 posjetitelja.

Najviše turista posjetilo je vodopad (njih skoro 80.000), a potom slijede tvrđava i katakombe. Državljani Evropske unije i susjednih zemalja najbrojniji su turisti koji posjete Jajce, a potom slijede turisti s Bliskog istoka.

Hoćemo li nadmašiti ove brojke, teško se može procijeniti za ovu godinu, ali ostaje nam nada da će Jajce nadmašiti ove brojke.

-Teško da ćemo ove godine moći ostvariti profit kao prethodnih godina. Osim rekonstrukcije glavne ulice, koja će nam samo uljepšati grad i privući brojne turiste da se zadrže u našem gradu, brojni ugostitelji su se potrudili da renoviraju svoje objekte. Iskren da budem, vjerujem u bolje dane za jajački turizam jer bilo je i težih dana pa smo ih preživjeli, rekao je jedan od naših ugostitelja.

Bez obzira na tešku situaciju, JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca uredili su prostor oko nacionalnih spomenika i korita rijeka Vrbasa i Plive, uredili su stazu prema vodopadu, a u pripremi je izgradnja zip-line preko vodopada.

Iako su skoro sve manifestacije u našem gradu otkazane, skokovi  plivskog vodopada još uvijek nisu te su zakazani za 8. avgust. Otvaranjem bh. granice 1. juna za strance u našem gradu se očekuju i prvi gosti.

 

 

(Jajce Online)