Federalni štab civilne zaštite donio je odluku da se dozvoli otvaranje tržnih centara na području FBiH, potvrdio je za BHRT direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Ajdinović je istakao da ova odluka stupa na snagu odmah.

Na osnovu ove odluke, dozvoljeno je otvaranje svih privrednih subjekata koji se nalaze u tržnim centrima, trgovinama, ugostiteljskim objektima i drugima.

Ovu odluku podržao je i Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH jer je, kako su rekli, epidemiološka slika na području FBiH povoljna.

Okupljanje na javnim mjestima dozvoljeno je do 100 lica, a unutar kafića ne bi smjelo biti više od 50, odnosno u zavisnosti od veličine prostora.

I dalje je obavezno poštivanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Potrebno je obezbijediti dezinfekciona sredstva na ulazu u objekat, a neophodna je dezinfekcija stolova nakon svakog gosta. Plaćanje računa će se i dalje vršiti za stolom, a sve kako bi se izbjegla dodatna izlaganja. Usluge korištenja nargile još nisu dozvoljene.

Podsjetimo, naredbu o zatvaranju tržnih centara Federalni štab civilne zaštite donio je 18. marta, nakon proglašenja stanja nesreće zbog epdemije koronavirusa.

bhrt.ba