Kompanija Elona Muska SpaceX je odgodila lansiranje dva astronauta u svemir zbog nepovoljnog vremena.

Iz NASA-e su i najavili da postoji mogućnost da zbog lošeg vremena neće biti lansiranja, no zakazani su novi datumi za 30. i 31. maj.

Predsjednik SAD-a Donald Trump, prva dama Melania Trump, američki potpredsjednik Mike Pence i njihove porodice su večeras došli u Floridu da isprate lansiranje.

Sve je bilo spremno, cijeli dan su rađene pripreme za ovo lansiranje, astronauti su se nalazili u svojim kapsulama i čekali potvrdu da mogu krenuti, ali je u posljednjem trenutku odlučeno da večeras ipak neće biti lansiranja jer zbog nepovoljnog vremena nije dovoljno bezbjedno.

Foto: Screenshot/NASA

Ono je na neki način historijsko obzirom na to da su posljednji put NASA-ini astronauti poslati u svemir prije devet godina. Uz to, po prvi put jedna privatna kompanija ima mogućnost da lansira ljude u svemir.

Dva astronauta u Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) je američka privatna kompanija SpaceX trebala da pošalje u raketi Falcon 9. Njeno lansiranje iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi trebalo je da počine u 22:33 sati po našem vremenu.

Prijenos uživo se večeras pratio putem NASA-inog YouTube kanala i internet stranice kompanije SpaceX.

Iz SpaceXa su najavili još dvije misije i to putovanja na Mjesec i Mars.

 

 

(klix)