Deseci tisuća bh. državljana mjesecima čekaju na povratak u BiH. To im je omogućeno otvaranjem granica BiH. Uskoro se očekuje da na zračnu luku u Banjoj Luci sleti zrakoplov Air Srbije sa 70 bh. državljana.

Oni nisu jedini koji čekaju na povratak u državu i 11 državljana Rusije vraća se kući. Koronavirus zatekao ih je u BiH, a s obzirom na to da je pandemija prizemljila putničke zrakoplove njihov povratak nije bio moguć, javlja N1.

“Ovdje sam tri mjeseca, u okviru akademske razmjene. Mi zapravo nismo ni čekali povratak, naš let je trebao biti krajem mjeseca, tako da je ovo sretna podudarnost”, rekla je studnetica Ana Jevdakimova i dodala:

“Ja sam i prošle godine bila ovdje tijekom ljetne škole. Mnogo mi se svidjelo i imala sam želju ponovno se vratiti ovdje, ali ovakvu situaciju nisam mogla ni zamisliti”, rekla je.

Banja Luka – Beograd – Moskva – Banja Luka, pa potom kopnenim putem domovima u BiH.

“Izvršit će se repatrijacija određenog broja državljanja Ruske Federacije, a tim letom u povratku će biti transportirani putnici koji su državljani Bosne i Hercegovine”, kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje.

U BiH iz Azije, SAD, Latinske Amerike, Kanade, Europe želi na desetine građana. Pandemija koronavirusa zatekla je na tisuće bh. državljana na meridijanima širom svijeta. Od Argentine gdje je zarobljen plesač tanga Ranko Milanović.

“Imamo jednu veliku grupu ovdje ljudi u Argentini koji su se zatekli kao i ja s raznih krajeva svijeta, bilo nas je oko tri i po. tisuće, sada se već nekoliko stotina uspjelo evakuirati”, rekao je Milanović.

Preko Kambodže, Madagaskara, Mauricijusa do Sjedinjenih Američkih Država, gdje na povratak čeka blizu 300 naših državljana. Među njima i jedan student iz Mostara.

“Ove godine završio je 10. svibnja, a kupio kartu 13. svibnja, znači normalno regularno. E onda, kako se ovo dogodilo prebacili su ga za 20. svibnja, pa su otkazali, pa su ponovno zakazali za 28. svibnja. A njemu je problem jer mu putovnica ističe 9. lipnja”, kazala je Jadranka Đolić.

Za tranzit kroz različite države reagira tim za krizne situacije. Ministarstvo vanjskih poslova daje suglasnosti, ali ne i novac za povratak.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema financijskih sredstava za organizaciju kolektivnog povratka tih državljana, međutim bilo kakvo korištenje komercijalnih letova, Tim za krizne situacije će sasvim sigurno pružiti adekvatnu asistenciju, osigurati neophodne suglasnosti za bilo koje tranzite za dolazak bh. državljanja u BiH”, istaknuo je Regoje.

Ni povratak kopnenim putem nije bio jednostavan. Enida Pecikoza se vratila nakon šest tjedana boravka u Italiji gdje je provela vrhunac pandemije. Kući se vratila nakon ukidanja mjera samoizolacije.

“Nakon što je ukinuta samoizolacija u BiH, odlučila sam se vratiti automobilom. Jako sam iznenađena opuštenošću službenika na granicama. Nismo imali nikakvih problema niti smo dobili bilo kakve epidemiološke upute kada smo prolazili sve te granice”, navela je Pecikoza, javlja N1.

Zrakoplovom, kopnom ili brodom cilj je isti, doći do BiH. U blizini domovine su državljani koji su se nalazili na kruzeru Carnival Breeze koji je uplovio u luku Gruž u Dubrovniku. Oni su nakon iskrcavanja, prema uputama epidemiologa, charter letovima ili autobusima prevezeni u svoje domovine.

(Srednjabosna.com)