Uginula medvjedica pronađena na kamenolomu kod Kreševa
Nakon što je pronađena, medvjedica je prebačena u prostorije Veterinarskog fakulteta u Sarajevu gdje je i uginula.

“Medvjedica je uginula danas u 18:05 sati i mi smo je jutros rano ovdje dovezli, ali nažalost bilo je kasno. Ujutro je obdukcija i znat će se tačno koji je uzrok, ali se sumnja na trovanje jer svi znakovi upućuju na to”, kazao je Čegar.

Uz medvjedicu su pronađena i dva mladunčeta, a Čegar nam je kazao da su zbrinuta i dobrog zdravstvenog stanja.

Podsjećamo, medvjedici je jučer hitnom intervencijom volonterski tim Veterinarskog fakulteta u Sarajevu zajedno s kolegama s Poljoprivrednog fakulteta pružio pomoć, ali ni nakon toga prognoze nisu bile dobre iako su se svi koji su učestvovali u toj misiji spašavanja nadali najboljem.

Ranije u razgovoru za Klix.ba doc.dr Vedad Škapur koji je bio u tom timu, kazao je da su se i ranije dešavala uginuća medvjeda oko Kotor Varoši te je i on sumnjao na trovanje.

“Strah nas je da se ne radi o nekom trovanju, da nisu u pitanju neki pesticidi koji se sad u vremenu špricanja voća koriste. U Federaciji BiH nije regulisan status interventnog tima koji bi se bavio našim nacionalnim blagom, divljim zvijerima. Mi smo, profesori s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta tražili da se to formira, nadamo se da će se to usvojiti”, kazao je tom prilikom Škapur.

Preuzeto sa Srednja Bosna