Iako se u BiH djeca još ne vraćaju u škole, u Hrvatskoj je danas prvi pravi školski dan nakon koronavirusa. Osim Hrvatske, čak 22 države Europske unije otvaraju vrata svojih škola nižim razredima, a i vrtići kreću s uobičajenim radom.

Ipak, mnoge roditelje i dalje brine pitanje zdravstvene sigurnosti njihove djece. No ako je vjerovati rezultatima opsežnog istraživanja britanskih stručnjaka, posebnog razloga za brigu nema.

Vjerovatnost da će djeca i mladi oboljeti od covida-19 upola je manja nego kod odraslih osoba. Međutim, prema zaključcima istraživanja koje je provelo Londonski univerzitet u saradnji s Londonskom školom higijene i tropske medicine, Univerzitetom Cambridge te još nekoliko naučnih institucija, i dalje su slabi dokazi o tome u kojoj su mjeri djeca prijenosnici virusa, objavljeno je na stranici UCL-a.

Ipak, i sami autori ovog istraživanja su istaknuli da ono još nije prošlo stručnu provjeru pa nije službeno objavljeno.

Glavni autor studije, prof. Russell Viner s Instituta za dječje zdravlje Sveučilišta u Londonu kaže kako je dostupna ogromna količina podataka o djeci i covidu-19, ali da je ovo prva sveobuhvatna studija koja donosi opširan pregled i rezimira sve što se dosad zna o podložnosti djece koronavirusu, prenosi Net.hr.

Naša saznanja pokazuju da je među djecom i mladima 56 posto manja vjerovatnost da će oboljeti od covida-19 nego drugi zaraženi. Osjetljivost je ključni dio lanca infekcije, a to podupire stajalište da će djeca vjerovatno igrati manju ulogu u prenošenju virusa i širenju pandemije iako još uvijek postoji mnogo nepoznanica”, rekao je prof. Viner.

Konkretno, pregledane su 6332 studije iz cijelog svijeta, a analiza je pokazala da su djeca i mlađi od 20 godina imali 56 posto manje izglede da obole od covida-19 u odnosu na osobe starije od 20 godina. No nisu imali dovoljno podataka da bi utvrdili postoji li razlika između djece mlađe od 12 godina i tinejdžera.

Rezultati istraživanja sugeriraju da su djeca i mladi izloženi nižem riziku od zaraze nego odrasli te stoga mogu imati manju ulogu u epidemiji u cjelini”, zaključila je koautorica studije dr. Rosalind Eggo.