Prolaze godine, a pravomoćno presuđeni ratni zločinac Novak Đukić se nalazi na slobodi. Pred Sudom BiH je osuđen na 20 godina, ali je iskoristio odluku pravosudnih organa da presudu u ponovljenom sudskom postupku dočeka na slobodi i pobjegne u Beograd, navodno na liječenje.

Đukić je slobodan čovjek, a bol i tuga roditelja, rodbine, prijatelja i svih građana Tuzle je iz godine u godinu sve veća. Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, ističe da je 25. maj najbolniji dan u tuzlanskoj historiji, a Selim Bešlagić, ratni i poratni gradonačelnik Tuzle, nebrojeno puta je rekao kako mu je to najteži dan u životu. Prosječna starost mučki ubijene tuzlanske mladosti iznosila je 23 godinu, a najmlađa žrtva bio je trogodišnji Sandro Kalesić, koji je poginuo na godišnjicu braka svojih roditelja.

Pred Sudom BiH osuđen je Novak Đukić, komandant Taktičke grupe Ozren, koji je naredio artiljerijsko gađanje Tuzle. Đukić je najprije osuđen na 25 godina zatvora. Ustavni sud BiH je zbog pogrešne primjene zakona 2014. godine ukinuo presudu Đukiću, a on je u junu 2014. godine osuđen na 20 godina zatvora. Kaznu nikada nije odslužio, a iz Beograda javno negira zločin i vrijeđa žrtve i njihove najmilije, prenosi “Avaz“. Protokol Na području Tuzlanskog kantona 25. maj je Dan žalosti. Zastave na svim javnim ustanovama i preduzećima bit će postavljene na pola koplja.

Komemorativno obilježavanje 25. maja počinje u 10 sati u Aleji mladosti na Slanoj Banji. U 11 sati položit će se vijenci i cvijeće na Kapiji, a u 20:55 oglasit će se sirene. Spisak ubijenih Suzan Abdulismail, Edina Ahmetašević, Elvis Alagić Enko, Admir Alispahić, Lejla Atiković, Asmir Bakalović, Adnan Beganović, Damir Bojkić, Indira Borić, Ivana Bošnjaković, Elma Brguljak, Lejla Bučuk, Sanja Čajić, Selma Čaušević, Amir Čekić, Samir Čirak Ćiro, Almasa Ćerimović, Zada Dedić, Razija Djedović, Amir Đapo, Suzana Dušić, Amir Đuzel, Muris Fatušić, Ago Hadžić, Hamdija Hakić, Senad Hasanović, Šemsa Hasečić, Alem Hidanović, Nedim Hodžić, Hasan Hrustanović, Adnan Hujdurović, Elvira Hurić, Almir Jahić, Azur Jogunčić, Sandro Kalesić, Franc Kantor, Damir Kurbašić, Vanja Kurbegović, Vesna Kurtalić, Sulejman Mehanović, Pera Marinović, Nenad Marković, Amira Mehinović, Edin Mehmedović, Edisa Memić, Adrijana Milić, Nešet Mujanović, Edin Mujabašić, Samir Mujić, Elvir Murselović, Šaban Mustačević, Dijana Ninić, Selma Nuhanović, Indira Okanović, Rusmir Ponjavić, Raif Rahmani, Fahrudin Ramić, Nedim Rekić, Jasminko Rosić, Nihada Šišić, Armin Šišić, Senahid Salamović, Edhem Sarajlić, Jasminka Sarajlić, Aim Slijepčević, Savo Stjepanović, Jelena Stojičić, Ilinka Tadić, Azur Vantić, Mustafa Vuković i Adnan Zaimović.

Kakve su razmjere prevare i pljačke sa šatorom šklopocijom, u Vladi nazvan pokretna bolnica, govore podaci sa sajta Alibaba, gdje veliki šator sa aluminijumskom konstrukcijom, identičan onom u Zalužanima, ali samo što još ima otvore, vrata, prozore i podove, košta svega 34 do 38 dolara po kvadratu, zavisno od površine, napisoa je na svom blogu zastupnik NSRS-a Nebojša Vukanović.

Podaci sa Alibabe jasno govore da se ne radi ni o kakvoj pokretnoj bolnici već velikom šatoru za vjenčanja, samo što su na sajtu šatori cjeloviti, sa vratima, prozorima i podovima, i koštaju oko 60 maraka po kvadratnom metru, dok je vladin šator „go“, bez ičega, a istovremeno je skuplji najmanje 15 puta”, piše Vukanović, prenosi “Patria“.

Inače, Vojin Mijatović iz Gradskog odbora SDP-a Banja Luka 29. aprila je podnio krivične prijave i to protiv Radovana Viškovića, komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije i predsjednika Vlade Republike Srpske, i Branislava Zeljković, v.d.direktora Instituta za javno zdravstva Republike Srpske.

Mijatović u prijavi navodi da su Višković i Zeljković počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nenamjensko korištenje budžetskih sredstava i nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima.

Krivične prijave su podnesene Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

Između ostalog u prijavi se nvodi da je bez ikakvog opravdanog razloga izvršena kupovina pokretne bolnice jer postojeći zdravstveni i bolnički kapaciteti nisu bili popunjeni niti ugroženi, i jer broj oboljelih nije bio veći nego u prethodnom periodu niti je ukazivao na postojanje potrebe za dodatnim bolničkim kapacitetima i potrebom da se izdvoje budžetska sredstva za kupovinu pokretne bolnice.

Okružno tužilaštvo Banja Luka za sada nije poduzimalo nikakve radnje u ovom slučaju.