Bajramski ručak za migrante u Zenici: Imaju posebno mjesto u našem srcuFoto: E. M./Klix.ba
Ovo je prvi put da je Medžlis islamske zajednice Zenica organizovao jednu ovakvu aktivnost s ciljem pomaganja migrantima, putnicima ka Evropskoj uniji, koji su zapeli u našoj zemlji zbog nemogućnosti prelaska u susjednu Hrvatsku, piše Klix.

S obzirom na to da su daleko od svojih zemalja, bez porodica, Medžlis je odlučio da im ovog Bajrama pruži toplinu, tako da je u džematu Kočeva kod domaćina Ismeta ef. Bašića njih 20-ak imalo bajramski ručak, a dobili su i hedije.

Bašić je kazao da je ovo novitet te da će najvjerovatnije i drugi medžlisi i nivoi Islamske zajednice BiH prihvatiti ovu praksu.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

“Osim ove aktivnosti i ranije smo prikupljali sergije i pomoć za migrantske centre. Bošnjaci u ovom gradu su uvijek bili merhametli, a mi smo ovim željeli osvjetlati naš obraz i poručiti putnicima namjernicima da imaju posebno mjesto u našim srcima, kućama i našem gradu”, izjavio je ef. Bašić za Klix.ba.

Dodao je kako su građani BiH najpozvaniji da budu primjer drugim ljudima kako se treba postupati prema ovoj populaciji ljudi jer smo i sami bili putnici prije nekoliko godina, ali i danas.

“Često u razgovoru ponavljaju da su otišli iz svojih zemalja zbog ekonomije, nepoštivanja ljudskih prava, uskraćene slobode i demokratije. Oni žele doći do evropskih zemalja. Mislim da ćete se složiti, a živio sam i sam dugo vremena u arapskim zemljama, da muslimani u BiH imaju veliku slobodu. To se vidi kroz hutbe jer nam niko ne delegira o čemu ćemo pričati, dok tako nije u islamskim zemljama. Ovoj populaciji smo pomagali i kroz našu aktivnost putujućeg iftara tokom ramazana. Osim našim sugrađanima, svaki dan ramazana smo 7-10 migranata častili iftarima i novčanim hedijama. Ova aktivnost danas je kruna naše ljudske obaveze prema čovjeku, posebno prema onom u potrebi”, dodao je naš sagovornik.

Džematlije, ali i građani Zenice, svakodnevno pomažu migrantima, ali ne mogu im ispuniti sve želje.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

“U danima Bajrama osjeti se nostalgija, kažu da im nedostaje njihova domovina, porodica, roditelji, familija.. Ponekad se i sam zapitam šta bi bilo da smo mi toliku uporni i da se trudimo u nekim stvarima kao oni, gdje bi nam bio kraj…”, zaključio je Bašić.

Migranti su nakon bajramskog ručka pospremili dvorište džamije.

Preuzeto sa Srednja Bosna