Maturanti u Republici Srpskoj ipak će moći proslaviti maturu, ali u ograničenim okolnostima zbog pandemije koronavirusa. Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, poslije 1. juna moći će biti organzirane proslave matura za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola, uz ograničenje od 50 maturanata i profesora na jednom mjestu.

Pitali smo šta misle direktori, roditelji, ali i maturanti.

[embedded content]

“Radujem se naravno, drugari koje sam stekao u srednjoj školi biće tu sa nama tako da se ne dvoumim da li ću biti srećan ili neću, iskoristićemo svaki momenat”, kazao je maturant Gimnazije Luka Bilal.

“Iako ćemo se morati pridržavati nekih mjera, meni je drago jer matura predstavlja glavno obilježje za sve maturante. Smisliću nešto, kao i svakoj djevojci bitno je da izgleda lijepo na taj poseban dan”, kazala je maturantkinja Ekonomske škole Dejana Dragojević.

I dok se maturanti raduju proslavi u nešto skromnijim uslovima nego do sada, mišljenja direktora škola o ovom pitanju su podijeljena. Direktori u nekim osnovnim školama razmišljaju o proslavi mature izletom u prirodi.

“Razumijem da su se olabavile mnoge stvari i da život treba da počne, ali gledajući svjetske tokove i ako su odgođene Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo, Vimbldon, ne znam zašto rizikovati i ostavljati i jedan trenutak mogućnosti da se neko zarazi”, smatra Miroslav Popržen, direktor Aktiva direktora škola u Republici Srpskoj.

U srednjim školama je komplikovanija situacija za organizovanje, jer ima više odjeljenja i neće svi maturanti zbog ograničenja moći zajedno da slave maturu.

Roditelji su sa skepsom dočekali odluku Republičkog štaba, iako su svjesni značaja koji taj dan ima u životu njihove djece. Više su za proslavu izletom u prirodi, nego u holu škole za osnovce maturante odnosno ugostiteljske objekte za srednjoškolske maturante.

“Kada je donesena odluka o ograničenju do 50 ni učenici ni roditelji nisu bili zadovoljni i dosta roditelja i učenika će odustati od mature jer to nije ono što su očekivali”, poručuje Damir Jovanović, predsjednik Savjeta roditelja u OŠ “Sveti Sava”.

Iako je odluka o proslavi matura u Republici Srpskoj podijelila mišljenja direktora i roditelja, jedno je sasvim sigurno – maturanti su presrećni što će zajedno proslaviti najvažniji dan u životu, koji ih simbolično uvodi u svijet odraslih. Istina, u ograničenim okolnostima i pod epidemiološkim mjerama.

bhrt.ba