Na današnji dan prije tri godine oko 12 sati dogodila se nesreća na magistralnom putu M-16 kada su trojica mladići automobilom “Renault Clio” sletjeli u rijeku Vrbas, u blizini tunela Tuk u naselju Barevo kod Hidroelektrane “Jajce 2”, piše Jajce Online.
Nakon nesreće ronioci su uspjeli izvući tijelo 26-godišnjeg Abdurahmana Ljevakovića, sina bivšeg muftije sarajevskog Enesa ef. Ljevakovića koje se nalazilo na mjestu suvozača.

Međutim, tijela njegovih prijatelja Mehmeda Karadže iz Jajca (26) i Nihada Kline (27) iz Sarajeva u automobilu nije bilo.

 

Za nastradalim Karadžom i Klinom policija, SIPA-e, ronilački tim FUCZ, ronilački tim jedinice za specijalne namjene Zenica, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a SBK, ronilački klub Neretva iz Mostara, ronilačka jedinica federalnog MUP-a, specijalna antiteroristička jedinica MUP-a RS, Gorska služba spašavanja Bugojno, Rafting klubovi iz Jajca i Bugojna, te pripadnici PU Jajce na čelu s načelnikom Barom Pršljom tragali su devet dana.

Potragu je otežavala mutna rijeka i jaka vodena struja, a tijela mladića su pronađena 29. maja 2017. godine, 200 metara od mjesta nesreće, te su konačno izvučena iz Vrbasa i predata porodicama.

Poginuli mladići bili su bivši učenici Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i riječ je o mladićima za primjer, a u trenutku tragedije putovali su u Banju Luku kako bi posjetili džamiju Ferhadiju.

Pred sami polazak na put, na pitanje mlađeg brata gdje idu, Mehmed mu je odgovorio: „Idemo Ferhat-paši na noge!”

Nesreća prekinula prijateljstvo koja je trajalo više od 11 godina

Dženaza Ljevakoviću obavila se 23. maja u haremu Adil-begove džamije u Sarajevu, Karadži sedam dana kasnije u džematu Doribaba u Jajcu te sutradan i Klini na mezarju Boljakov Potok.

 

Ova nesreća se dogodila „cesti smrti’ koja je odnijela veliki broj života u posljednjih 10 godina. Samo je u protekloj godini na njoj ugašeno pet života.

Osim loših uvjeta na cesti i slabe preglednost uz obalu rijeke Vrbas, veliki broj odrona i stijena predstavlja stalnu opasnost za sve vozače.

 

(Jajce Online)