Članovi državnog i federalnog parlamenta su imali priliku smanjiti svoja primanja i uštedjeti novac u borbi protiv koronavirusa, ali su taj prijedlog prihvatili samo federalni poslanici. U Narodnoj skupštini Republike Srpske nije ni bilo takvih inicijativa.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH će do okončanja krize primati po jednu marku za poslanički paušal te troškove smještaja i odvojenog života. Na ovaj način će u budžetu mjesečno ostati oko 95.000 maraka.

Smanjenje naknada je tražila zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) Melika Mahmutbegović, koja trenutno vrši i dužnost potpredsjednice Federacije BiH, kako bi javni novac bio iskorišten za prevazilaženje krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

„Ovo je prilika da se izvrši pravičnija raspodjela sredstava iz budžeta Federacije BiH“, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednice.

U Parlamentu BiH su poslanici Naše stranke i Nezavisnog bloka predložili da se parlamentarcima i ministrima u ovoj godini smanje plaće za 20 posto kako bi se tim novcem pomoglo ugroženim od koronavirusa. Drugim prijedlogom je Naša stranka zatražila ukidanje naknada i parlamentarcima, ministrima i članovima Predsjedništva BiH te obustavu isplata pojedinih beneficija u državnim institucijama. Iako bi se ovim uštedjelo najmanje tri miliona KM, prijedlozi nisu dobili dovoljan broj glasova pa će se o njima opet raspravljati na narednim sjednicama.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske nije ni bilo sličnih ideja za uštede.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su tokom prethodnih godina otkrili da su mnogi funkcioneri zloupotrebljavali pravo na naknade, uzimajući novac za smještaj i „bijeli hljeb“, iako su imali svoje stanove i posao u drugim institucijama.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

bhrt.ba