Pandemija koronavirusa je pomrsila račune globalnoj turističkoj industriji. Turizam je najpogođenija privredna grana u svijetu, a neke države već zbrajaju milijarde gubitaka. Kako još uvijek nema konciznih najava otvaranja granica, tako su i aranžmani, kao i planovi za odmor na čekanju.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, prva turistička putovanja otkazana su u januaru, i to put u Kinu, zemlju koja se prva suočila sa smrtonosnim virusom.

Kako je za “Avaz” potvrdio direktor Muamer Lutvić, direktor turističke agencije “Centrotours” Sarajevo od početka godine otkazan je značajan broj aranžmana.

– Mi smo otkazali putovanje u Kinu koje je bilo planirano za april. Mi smo ga još u januaru otkazali, faktički sva putovanja planirana u prvoj polovini godine su otkazana. Otkazali smo Španiju, Italiju, Dubaji, Češku, Mađarsku, Tursku – rekao je Lutvić.

Lutvić: Građani će moći iskorititi uplaćeni novac FOTO: AVAZ

Kako je pojasnio, uplaćeni novac građanima nije vraćen, ali je “pretvoren” u vrijednosne vaučere u istom iznosu koji su uplatili i koje će moći iskoristiti do kraja sljedeće godine.

– Agencija je novac uplatila partnerima van BiH i on se ne može vratiti. Nema povrata novca, nego će se on moći koristiti kada se situacija stabilizira. Naravno, moguće je i promijeniti destinaciju, mi garantujemo da će se uplaćena sredstva moći iskoristiti – rekao je Lutvić.

Građani žele na more

Hoteli na Jadranu otvorit će se u junu, kao i u Turskoj i brojnim drugim državama, izuzev Rusije koja za sada nema takvih planova. Sve je više i građana zainteresiranih da putuju, a njihov broj uopće nije zanemariv, povrđeno nam je iz turističkih kompanija.

– Građani jedva čekaju da se stvari stabiliziraju, javljaju nam se zainteresirani i trenutno imamo upite za Tursku i Jadran, ali iz dana u dan sve je više upita. Dosta je nejasnoća jer ne znamo koji će biti uvjeti za prelazak granica, kada će se otvoriti aerodromi i granice i šta će biti potrebno na različitim destinacijama. Svaka država reagira za sebe, nema općeg zaključka – kaže Lutvić.

Predrezervacije već moguće

Pripreme za prva putovanja vrše i u turističkoj agenciji “Sol Azur”. Već od danas u ovoj kompaniji je moguće napraviti predrezervaciju.

– Pripremili smo anketu za putnike, da vidimo jesu li spremni za putovanja u septembru. Planiramo aranžmane za Barcelonu, Istanbul, Prag… – rekao je Adnan Baručija, direktor marketinga “Sol Azura” za “Avaz”.

Baručija: Otkazali više od 400 rezervacija - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Baručija: Otkazali više od 400 rezervacija FOTO: AVAZ

Ova agencija, koja inače nudi putovanja na brojne svjetske desticacije, u februaru i martu je otkazala više od 400 rezervacija.

– Samo za Italiju je bilo više od 300 zainteresiranih, imali smo odlične ponude za Rim, Toskanu…kao i destinacije u Francuskoj i Španiji. Grupa za Vijetnam je također bila planirana 27. februara – rekao je Baručija.

 

 

(avaz)