Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je danas protestnu notu Ambasadi Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini zbog poštanske markice na kojoj je predstavljena karta Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava zabrinutost povodom promocije poštanske marke sa mapom ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH) na kojoj je, između ostalih, uključena i teritorija nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine. Ministarstvo iskazuje nadu da se radi o nenamjernom propustu Pošta Sjeverne Makedonije koji će oštro osuditi i Vlada Republike Sjeverne Makedonije”.

Ministarstvo ukazuje na posebnu težinu ovog čina jer dolazi na dan obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, koji svjedoče periodu mira i prosperiteta nakon ideoloških tvorevina koje su terorizirale i razdvajale građane Bosne i Hercegovine unatoč njenoj historijskoj inkluzivnosti i multietničnosti, navodi se u saopćenju.

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pozitivno gleda na izvinjenje koje su Pošte Sjeverne Makedonije uputile radi, kako navode, nenamjerne greške, te na njihovu odluku o povlačenju sporne poštanske marke iz opticaja kojom su probudili duhove prošlosti koje su na ovom prostoru uzrokovale stradanje stotina hiljada nedužnih žrtava pod ustaškim režimom”, ističu iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo iskazuje nadu da ovaj nemio događaj na pokušaju revizije historijskih činjenica, neće utjecati na izrazito dobre i razvijene bilateralne odnose između naših država, navodi se u saopćenju.

bhrt.ba