U južnom dijelu opštine Šipovo, između naselja Strojice i Babići, na nadmorskoj visini 612 metara i samo 13 kilometara od centra Šipova, izvire rijeka Janj.

Izvor rijeke Janj je mjesto idealno za izlete i šetnje, a kanjon ima predivnu planinarsku stazu za pješačenje ispod čuvane Janjske visoravni.

Pristup izvoru moguć je samo pješice, iz dva pravca, sela Babići i sa magistralnog puta Šipovo-Kupres, odniosno selo Rašće, gdje se rijeka Janj rasipa na više tokova i nekoliko vodopada.

Zanimljiv video dronom je snimio Nikola Peno, koji svojim snimcima na najljepši način prikazuje očaravajuću ljepotu Šipova i njegove okoline, čak i u prohladnim jesenjim danima.

Pored magistralnog puta Šipovo-Kupres, nizvodno od izvora rijeke Janj, smještene su nadeleko poznate Janjske otoke. To je prirodno čudo kraškog svijeta, gdje je Janj istaložio debele bigrene naslage preko kojih se rastače u veliki broj rukavaca i mlazeva, da bi se na kraju sve te vode prikupile gradeći visoki pjenušavi vodopad koji ljeti pravi rosu, a zimi snježno iskričasto inje.

Janjske otoke su mjesto sa raznolikim pejzažom gdje rijeka Janj stvara čaroban izgled ovoga kraja. Mnoštvo slapova, vodopada ove rijeke ostavljaju nezaboravan utisak. To je krečnjačka dolina dužine oko 1 km i širine oko 300 m. Ona je velelepni pejzaž renesansnih parkova gdje se bujno zelenilo prepliće sa bistrim potočićima, pjenušavim i bučnim bigrenim kaskadama i malim vodopadima rijeke.

Na samom izvoru Janja, u njega se ulijeva riječica Vaganac, nakon čega pravi vodopad koji ulazi u kanjon dug oko pola metra. Po izlasku iz kanjona Janj postaje pitomiji, pun razigranih brzaka, dubokih virova, sve do Janjskih otoka, iznad kojih pravi vodopad od kojih zastaje dah.

Sve do ušća u rijeku Plivu, Janj mijenja svoj izgled od ledeno mirne vode do pjenušave rijeke, pune brzaka i slapova.

 

 

(SeeSrpska / Video: Nikola Peno)