Priča o „Ribnjaku Torlakovac“ je počela prije više od 30 godina kada su izgrađeni prvi bazeni za uzgoj ribe. Od tada je Ribnjak Torlakovac prošao razne promjene, fizički je mijenjao izgled proširivanjem i dodavanjem novih funkcija a takodjer prije 6 godina je promijenio i vlasništvo od kada je u vlasništvu firme HALECO doo Donji Vakuf koja je prepoznala vrijednost i značaj ovog ribnjaka.

Sokolinski potok koji je u stvari samo po imenu potok a u stvarnosti solidna rijeka je osnova ovog ribnjaka. Njegova čista i pitka voda koja dolazi iz mnogobrojnih izvora u okolnim planinama stvara idealne uslove za uzgoj pastrmke koja je poznata kao vrlo zahtjevna riba u pogledu čistoće vode.
Radi se o vrlo kvalitetnoj vodi bogatoj kisikom sa konstantom u količini, kvalitetu i temperaturi tokom cijele godine, što ima direktan uticaj na kvalitet ribe koja u njoj živi. O kvaliteti ribe najbolje govore ribolovci koji su probali našu ribu i ocijenili da je u rangu pastrmke koju ulove u divljini.

Ribnjak je srednjeg kapaciteta cca. 30-40 tona pastrmke i u njemu su zastupljene sve faze proizvodnog procesa, od proizvodnje ikre, mlađi, konzumne ribe do uzgoja većih komada ribe pogodnih za filetiranje i dimljenje. U ribnjaku se uzgajaju dvije vrste pastrmke: kalifornijska (Salma gairdneri) i naša potočna pastrmka (Salma trutta).
Ribnjak posjeduje moderno mrijestilište u kojem se proizvodi mlađ za vlastite potrebe. Samo od kvalitetne i zdrave mlađi može se uzgojiti najkvalitetnija konzumna pastrmka. To smo kao firma davno shvatili te ovom dijelu uzgoja pridajemo posebnu pažnju pa zbog toga u mrijestilištu koristimo vodu iz okolnih izvora pitke vode koja ne oscilira u temperaturi ni kada je najhladnije vrijeme.

Proizvodnja, distribucija i prodaja konzumne ribe je osnova naše proizvodnje. Pored veleprodaje bavimo se i maloprodajom te dostavom ribe. Po zahtjevu ribu prodajemo živu – za potrebe drugih ribnjaka ili svježu za konzumaciju koju po zahtjevu kupaca i očistimo.

Pored konzumne ribe u sklopu ponude imamo i dimljenu ribu koju je od strane naših kupaca prepoznata kao vrlo zdrav i jedinstven specijalitet našeg ribnjaka. Zbog načina proizvodnje i važnosti da je proizvod svjež i kvalitetan hladno dimljenu ribu radimo samo po narudžbi.

Kontakt informacije:

Mob: 061 312 962

Facebook stranica: RIBNJAK TORLAKOVAC

Adresa: Torlakovac bb, Donji Vakuf

 

(Jajce Online/PROMO)