Naslovnica DRUŠTVO Mehmed kupio detektor za metal i krenuo u potragu: Umjesto blaga našao...

Mehmed kupio detektor za metal i krenuo u potragu: Umjesto blaga našao bombe i tromblon

1469

Dvadesetogodišnji Mehmed Mehinović iz mjesta Sovrle kod Ilijaša detektorom za metal traži blago, ali umjesto blaga u svojoj okolini nalazi neeksplodirana ubojita sredstva, zaostale granate, mine i metke.

Sve je počelo kada je zamolio amidžu koji živi u Americi da mu kupi detektor za metal kako bi mogao istraživati okolinu u nadi da će naći nešto zanimljivo i posebno.

– Na Youtubeu sam stalno pratio ljude koji snimaju kako istražuju sa metal detektorom po plažama pa sam i ja imao želju da to radim. Od kako je počela pandemija koronavirusa, nemam drugih obaveza pa sam odlučio da krenem u potragu za blagom. U potrazi za metalnim predmetima našao sam čahure raznih kalibara, zrna od metaka, razni ostaci metala, geleri. Moj najzanimljiviji pronalazak je bio NUS (tromblon) koji nije bio ispaljen i bomba kašikara M75 – priča Mehinović.

Ističe kako sa detektorom ide po šumama, obilazi deminirana mjesta, lokalitete gdje su nekada bili rovovi, te područja pored rijeka.

– Kada pronađem neko neeksplodirano sredstvo ili druge naprave, odmah pozovem civilnu zaštitu i policiju. Po pronalasku tromblona odmah sam pozvao nadležne koji su uništili NUS. Ja sam bio u blizini i zadužili su me da pazim da niko od prolaznika ne bi naišao u tom trenutku. Kada sam pronašao bombu, zvao sam Policijsku upravu Ilijaš, oni su došli, uzeli bombu i odnijeli je u stanicu – priča Mehinović.

Kaže da ovo radi iz hobija, ali da mu je želja da nabavi kvalitetniju opremu kako bi mogao više istraživati i kako bi bio u prilici da nađe više NUS-ova.

Volio bih da imam neku podršku od ljudi ili da mi neko finansijski pomogne da kupim kvalitetniju opremu jer moj detektor metala nije mnogo jak i ne može da ide na veću dubinu od 20 centimetara. Drago mi je kada pronađem takvo nešto kako bi se uklonilo i kako bi se nekome možda i spasio život – ističe.

Mehmed sve što pronađe objavljuje na svom Youtube kanalu Raja sa balkana.

– Zajedno sa mnom na teren idu prijatelj Ajdin Zulanović i moja dva brata Ahmed i Muhamed Mehinović – zaključuje Mehinović.