Put do Neuma sa jednom pauzom. Tek da snimimo policijsku patrolu koja kontroliše putnike. Test na korona virus niko nije tražio. Ulice Neuma puste, jedan ribar i momci iz Zenice.

“Nije bilo nikakvih problem, nismo išli preko granice”, kaže jedan od njih.

Naredba lokalnog štaba civilne zaštite mnogima je kontroverzna, za načelnika Neuma Živka Matuška opravdana. Ovo je malo mjesto sa lošom putnom komunikacijom prema unutrašnjosti zemlje i bolnicama, kaže načelnik i dodaje “da je bilo bolesnih imali bi smo problem”.

“Prvog maja da pustimo Neum bi bio pun. Nama bi bilo drago da je pun, ali ne bismo da bude zaraženih. Dakle, želimo sačuvati stanovništvo i naše goste”, ističe Matuško.

Sa odlukama Štaba civilne zaštite Neumljani se uglavnom slažu, ali sa procjenama turističke sezone – ne.

Prihodi od turizma koji su se mjerili u desetinama miliona eura, danas su svedeni na nulu, kaže Davor Krešić iz TZ Neum. Predsezone otkazane. Nema bookinga, niti velikih tour operatora. Na kraju ćemo raditi na promociji koja nudi Neum kao free korona destinaciju, dodaje.

Neum nema nikakve djelatnosti osim turizma, zbog čega bi država trebala imati poseban odnos prema ovom dijelu BiH, slaže se i ugledni neumski ugostitelj Stanko Raić koji upošljava veliki broj sezonskih radnika koji dolaze iz svih dijelova države.

Jednom kada pandemija prođe, počeće borba za svakog gosta. A to neće biti nimalo lak posao u vremenu kada ljudi masovno ostaju bez posla i gdje će cijena i lokacija presuditi sezonu.

Činjenica da u Neumu nije bilo pozitivnih na korana virus, ali i da se ubrazno radi na putnoj komunikaciji, modernoj magistralnoj cesti, može pomoći da se barem dio sezone spasi.

 

 

(N1)